Voorkom vallen van hoogte met deze maatregelen!

Vallen van hoogte is en blijft helaas nog steeds de nummer één in het rijtje van arbeidsrisico’s met dodelijke afloop. Dat blijkt uit de cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Welke maatregelen zijn er te nemen, en wat zijn precies de regels? Op deze pagina gaan we daar dieper op in.

Een groot deel van de werkvloeren in Nederland heeft te maken met dit onderwerp. En vanuit de praktijk weten wij hoe belangrijk het is om voldoende aandacht te hebben voor het onderwerp ‘vallen van hoogte’. Dat vertaalt zich in de praktijk naar kwalitatieve middelen, zoals deugdelijke valbeveiligingsmiddelen. Maar ook naar de juiste kennis van het gebruik en ervan en van de geldende wet- en regelgeving.

Direct in contact komen met een specialist? Bel ons of stuur een mail. +31 184 43 44 55, info@veiliggoed.nl. Onze adviseurs geven graag advies over de beste valbeveiligingsmiddelen voor de situatie bij u op de werkvloer en over het creëren van draagvlak onder werknemers.

Om een betere duiding te geven van hoe wij betrokken zijn bij het onderwerp ‘vallen van hoogte’, geven we graag een korte introductie van Wijngaarden VeiligGoed.

vallen van hoogte

Wijngaarden VeiligGoed, specialist in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Wijngaarden VeiligGoed is specialist in het realiseren van persoonlijke veiligheid op de werkvloer. Dat doen we door het leveren van PBM en door het geven van advies over het juist gebruiken en onderhouden ervan. Maar ook door te werken aan draagvlak en kennis van zaken op de werkvloer.

Wij zijn gevestigd in Sliedrecht, gelegen tussen Dordrecht en Gorinchem. Met meer dan 50 jaar ervaring zijn we een gevestigde naam in de wereld van PBM. Met ons team, dat bestaat uit meer dan 40 medewerkers, bedienen we onze klanten met een gemiddelde leverperformance van 98,2%. Snel leveren is voor ons een belangrijk uitgangspunt, daarom hebben we een grote voorraad in ons magazijn van meer dan 5.000 vierkante meter.

Meer weten over ons? Neem dan een kijkje op onze ‘over ons’ pagina.

Inhoudsopgave

Vallen van hoogte; maatregelen

We maken op hoofdlijnen onderscheid tussen twee belangrijke maatregelen om te werken aan een veilige werkomgeving en het beperken van het arbeidsrisico ‘vallen van hoogte’. Namelijk:

  • Persoonlijke bescherming
  • Voorlichting en draagvlak

1. Persoonlijke bescherming

Allereerst onderstrepen we het belang van deugdelijke beschermingsmiddelen. Daaronder verstaan we natuurlijk middelen van topkwaliteit. Maar dat niet alleen, we bedoelen ook de juiste middelen voor de werkzaamheden op hoogte. En dat is precies waarmee onze adviseurs onze klanten ondersteuning bieden. Door advies te geven over de juiste middelen voor de context van de klant en het leveren van de beste kwaliteit PBM.

We onderscheiden binnen de persoonlijke beschermingsmiddelen voor vallen van hoogte de volgende disciplines:

1. Positionering

Bepaal je werkgebied door het gebruiken van een lijn. Vanuit een verankeringspunt wordt de lengte ingesteld die de gebruiker nodig heeft. Een doeltreffende oplossing om het vallen van hoogte te voorkomen.

2. Valbescherming

Stop je val door het gebruik van valbescherming. Valbescherming zorgt dat je niet op de grond terecht komt. Bovendien worden de krachten van de stop beperkt, om verwondingen te voorkomen.

3. Klimmateriaal voor bomenonderhoud

Het veilig verplaatsen in een boom vraagt speciaal materiaal. Bijvoorbeeld door te werken met touwen die niet doorgesneden kunnen worden.

4. Rope access

Voor de professionals; rope access. Is het niet mogelijk om met de hoogwerker te komen op de plaats van bestemming? Dan biedt touwtechniek in veel gevallen wel een oplossing.

5. Protection for tools

Biedt ook je gereedschap de juiste valbeveiliging. Dat klinkt misschien wat raar, maar broodnodig om onnodig letsel te voorkomen. Want gereedschap kan vallen op medewerkers op de grond, die daarvan een letsel kunnen oplopen.
man met valbeveiliging

2. Voorlichting en draagvlak

Het kennisniveau van medewerkers op peil houden, draagt significant bij aan het beperken van het arbeidsrisico ‘vallen van hoogte’. Onze adviseurs geven daarom op locatie met regelmaat presentaties over het gebruik van valbeveiliging. Maar ook over de regelgeving.

Zelf al aan de slag met voorlichting en draagvlak over vallen van hoogte? Bekijk dan ééns deze pagina en download onze e-paper en/of voorlichtingsposter.

Vallen van hoogte; wet- en regelgeving

Werkzaamheden op hoogte mogen alleen worden uitgevoerd vanaf veilig materieel. Zoals een veilige stijger of stelling.

Er zijn verschillende wettelijke regels en richtlijnen opgesteld voor het werken op hoogte. Hierbij verwijzen we naar artikelen in het Arbeidsomstandighedenbesluit:

  • Arbobesluit artikel 3.16: Voorkomen valgevaar – de werkgever moet de nodige maatregelen treffen.
  • Arbobesluit artikel 7.18b: Hijs- en hefwerktuigen voor personen.
  • Arbobesluit artikel 7.23: Gebruik van arbeidsmiddelen voor werken op hoogte, zoals ladders, steigers en trappen.
  • Arbobesluit artikel 7.34: Steigers.

Vrijblijvend advies?

Meer weten over vallen van hoogte? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking met één van onze adviseurs. Bel ons of stuur een mail. +31 184 43 44 55, info@veiliggoed.nl.
windturbines