De meeste dodelijke arbeidsongevallen worden veroorzaakt door werken op hoogte. Ondanks de aandacht die er al voor dit thema is, blijkt het een uitdaging te zijn om dit soort ongevallen te voorkomen. Daarnaast worden er ook veel ongevallen gerelateerd aan vallende objecten.  

De praktijksituaties waarin werken op hoogte voorkomt, zijn heel verschillend. Veel van deze activiteiten komen voor in de bouw en tijdens installatie- en onderhoudswerkzaamheden. Dit soort werk vereist veel concentratie. Het gevaar hierbij is dat mensen zich maar op één ding echt kunnen concentreren: of op hun werk, of op hun veiligheid. Bij het nemen van maatregelen tijdens het werk blijkt dat werknemers niet altijd veilige keuzes kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk preventieve maatregelen genomen worden.  

Persoonlijke bescherming 

Naast primaire stappen in de AH-strategie blijven PBM vaak nodig. Relevante producten waarin wij kunnen voorzien zijn: 

  • Positioneren: De medewerker is door middel van een harnas met starre lijn verbonden met een vast punt. Hierdoor kan de medewerker niet bij de rand komen waar het valgevaar bestaat. Deze effectieve, preventieve maatregel, is toepasbaar op daken, in schaarhoogwerkers of werkbakken op heftruck, in de kraan of aan een verreiker. Door je werkgebied te beperken voorkom je dat je bij het risico van valgevaar komt.

 

  • Valbeveiliging: De medewerker is door middel van een harnas met een starre lijn en valdemping verbonden aan een ankerpunt van voldoende sterkte. Als de medewerker valt zorgt de demping voor een remmende werking op de val.
     
  • Rope Acces: Klimgordels die speciaal ontwikkeld zijn om in te kunnen klimmen, zitten en hangen. Door middel van meerdere touwen die bevestigd zijn aan verschillende ankerpunten hijst de medewerker zichzelf naar de juiste positie. Deze toepassing wordt onder andere gebruikt voor bomenonderhoud, maar ook bij inspectie- of schoonmaakwerkzaamheden op grote hoogtes of dieptes. Personen die werken met de Rope Acces moeten daarvoor fysiek fit zijn en voldoende training hebben gehad.
     
  • Lanyards (Protection for tools): Door gereedschappen en materialen vast te maken aan een object of persoonlijke gordel voorkom je dat je gereedschappen vallen en daardoor een risico vormen voor de medewerkers op een lager niveau. 

Voorlichting & draagvlak vallen van hoogte

We merken dat werknemers de risico’s van hoogteverschillen pas zien als ze er samen over praten. De dialoog tijdens voorlichtingen en trainingen helpt hierbij. Zeker als we de werksituatie simuleren, krijgen werknemers meer inzicht in de gevolgen van werken op hoogte.  

Bescherming moet afgestemd zijn op de werknemer en zijn werkomstandigheden. Die kunnen variëren in duur, frequentie, type werk en comfort. Het is raadzaam om de werknemers te betrekken bij de selectie van de beschermingsmiddelen.  

Door de werknemers zelf de opties te laten testen, weet je welke PBM de beste bescherming biedt. Neem hun mening serieus zodat ze meer gemotiveerd zijn om hun PBM te dragen. 

Welke rol kan een PBM-adviseur hierin spelen? 

Onze PBM-adviseurs hebben in veel diverse werkomgevingen geadviseerd. Ze zijn bekend met geldende wet- en regelgeving. Door samen met u de risico’s van vallen van hoogte te doorlopen, kunnen we u helpen bij het bepalen van de verplichte PBM.  

Kennis en draagvlak zijn essentieel om dit probleem op te lossen. Daarom bieden onze PBM-adviseurs ook toolboxen en trainingen aan! 

Veelgestelde vragen

De wet schrijft voor dat werkzaamheden op hoogte alleen uitgevoerd mogen worden vanaf een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer. Als dat niet mogelijk is, dan moeten andere doeltreffende maatregelen genomen worden om valgevaar te voorkomen. Als dat in de praktijk ook niet blijkt te kunnen, moet het meest geschikte arbeidsmiddel gekozen te worden om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren. De RI&E of specifieke TRA moet bepalen welke maatregel of welk arbeidsmiddel voor een bepaalde situatie het meest geschikt is. 

Er zijn verschillende wettelijke regels en richtlijnen opgesteld voor het voorkomen van vallen van hoogte. Hierbij verwijzen we naar artikelen in het Arbeidsomstandighedenbesluit: 

  • Arbobesluit artikel 3.16: Voorkomen valgevaar – de werkgever moet de nodige maatregelen treffen. 
  • Arbobesluit artikel 7.18b: Hijs- en hefwerktuigen voor personen. 
  • Arbobesluit artikel 7.23: Gebruik van arbeidsmiddelen voor werken op hoogte, zoals ladders, steigers en trappen. 
  • Arbobesluit artikel 7.34: Steigers. 

Verder zijn in de Arbocatologi, voor branches waarbij werken op hoogte vaak voorkomt, maatregelen voorgeschreven en in volgorde van voorkeur gezet. 

Ga direct naar
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

PBM-scan  

Met onze scan inventariseren we risico’s op functieniveau. Door middel van een adviesrapport en een PBM-matrix krijgt u overzicht van de benodigde beschermingsmaatregelen. 

Gratis poster

Veilig werken op hoogte

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
✓ Geldig nummer Ongeldig nummer
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Valgevaar, arbo, valbeveiliging, valharnas, arbo, instructie

Gratis e-paper

Veilig werken op hoogte

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
✓ Geldig nummer Ongeldig nummer
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.