Afhankelijke adembescherming

Bescherm uzelf tegen gevaarlijke stoffen

Als werknemer in diverse sectoren, zoals de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, kunt u in aanraking komen met gevaarlijke stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Om uzelf te beschermen tegen deze stoffen, is het gebruik van adembescherming van groot belang.

In dit artikel leest u alles over afhankelijke adembescherming en hoe Wijngaarden VeiligGoed u hierbij kan helpen.

Direct in contact komen met een adviseur voor vrijblijvend advies over afhankelijke adembescherming? Bel +31 184 43 44 55 of mail: info@veiliggoed.nl.

Afhankelijke adembescherming

Wat is afhankelijke adembescherming?

Afhankelijke adembescherming is een type adembescherming dat u beschermt tegen schadelijke stoffen in de lucht door middel van een filter. Dit type adembescherming wordt ook wel aangeduid als ‘filterende adembescherming’ en is bedoeld voor situaties waarin de concentratie van schadelijke stoffen niet hoger is dan de grenswaarde. Een voorbeeld van afhankelijke adembescherming is een stofmasker.

Wanneer is dit type adembescherming nodig?

Afhankelijke adembescherming is nodig wanneer u in een omgeving werkt waarin schadelijke stoffen aanwezig zijn. Hierbij kunt u denken aan situaties waarin er sprake is van:

  • Stof, zoals bij het schuren van hout of het mengen van cement
  • Gassen, zoals bij lassen of het werken in een besloten ruimte
  • Dampen, zoals bij het gebruik van oplosmiddelen of verven

In dergelijke situaties is het gebruik van afhankelijke adembescherming heel belangrijk om uw gezondheid te beschermen.

Hoe werkt afhankelijke adembescherming?

Dit type adembescherming werkt door middel van een filter dat schadelijke stoffen uit de lucht filtert voordat u deze inademt. Een stofmasker is hier een voorbeeld van. Dit type adembescherming is afhankelijk van de concentratie van de schadelijke stoffen in de lucht. 

Wanneer deze concentratie hoger is dan de grenswaarde, biedt afhankelijke adembescherming geen afdoende bescherming meer. In dat geval is het gebruik van onafhankelijke adembescherming noodzakelijk.

Onafhankelijke adembescherming

Naast afhankelijke adembescherming bestaat er dus ook onafhankelijke adembescherming. Een voorbeeld van onafhankelijke adembescherming is bijvoorbeeld een ademluchttoestel met een luchtlijnsysteem, waarbij de gebruiker onafhankelijk is van de omgevingslucht.

Dit type adembescherming wordt voornamelijk gebruikt in omgevingen met een zuurstoftekort, of wanneer er sprake is van gevaarlijke gassen of dampen die niet kunnen worden gefilterd met afhankelijke adembescherming.

Deze vorm van adembescherming biedt optimale bescherming, maar is vaak minder flexibel en kan zwaarder zijn om te dragen.

Afhankelijke adembescherming

Waarom adembescherming gebruiken?

Het gebruik van afhankelijke adembescherming is van groot belang om uw gezondheid te beschermen. Het inademen van schadelijke stoffen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, irritaties aan de luchtwegen, en longaandoeningen. 

Door afhankelijke adembescherming te gebruiken, kunt u deze risico’s minimaliseren en veilig werken.

Welke afhankelijke adembescherming is voor u geschikt?

Het type adembescherming dat geschikt is voor u, hangt af van de situatie waarin u werkt en de schadelijke stoffen waaraan u blootgesteld wordt. Het is belangrijk om te weten welke schadelijke stoffen aanwezig zijn in uw werkomgeving, zodat u de juiste adembescherming kunt kiezen. 

Bij Wijngaarden VeiligGoed helpen we u graag bij het kiezen van de juiste adembescherming.

Stofmaskers

Stofmaskers zijn de meest voorkomende vorm van afhankelijke adembescherming. Deze maskers zijn verkrijgbaar in verschillende types en bieden bescherming tegen stofdeeltjes, nevels en aerosolen. 

Daarnaast zijn er ook halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers, die bescherming bieden tegen gassen, dampen en deeltjes.

Het brede assortiment van Wijngaarden VeiligGoed

Bij Wijngaarden VeiligGoed vindt u een breed assortiment aan adembescherming van diverse merken, zoals 3M, Moldex en Honeywell. Onze deskundige medewerkers helpen u graag bij het kiezen van de juiste adembescherming voor uw specifieke werksituatie.

Afhankelijke adembescherming

Hoe gebruik je afhankelijke adembescherming?

Het juiste gebruik van dit type adembescherming is van essentieel belang om uw gezondheid te beschermen. Hieronder enkele tips voor het juiste gebruik van afhankelijke adembescherming:

  • Zorg ervoor dat het masker goed aansluit op uw gezicht en dat er geen lekkage is.
  • Controleer regelmatig of het masker nog goed aansluit en vervang het masker als het beschadigd is of als het filter verzadigd is.
    Zorg ervoor dat het masker schoon is voordat u het gebruikt.
  • Volg de instructies op de verpakking en lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig.

Laat u adviseren over adembescherming door Wijngaarden VeiligGoed

Bij Wijngaarden VeiligGoed staan we voor kwaliteit en service. Onze deskundige medewerkers hebben jarenlange ervaring en adviseren u graag bij het kiezen van de juiste adembescherming. Daarnaast bieden we een snelle levering en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wij hebben een ruim assortiment aan PBM en andere veiligheidsproducten van diverse merken, waaronder 3M, Moldex en Honeywell. U kunt ook bij ons terecht voor onafhankelijke adembescherming, gehoorbescherming, veiligheidsschoenen en nog veel meer.

Afhankelijke adembescherming

Veelgestelde vragen

Wat is het basisprincipe van adembescherming op de werkplek?

Adembescherming op de werkplek houdt in dat werknemers worden beschermd tegen schadelijke stoffen in de lucht, zoals stof, gassen en dampen, door middel van een filter.

Wanneer moet je adembescherming gebruiken?

Het is essentieel om adembescherming te gebruiken in omgevingen waar schadelijke stoffen zoals stof bij het schuren, gassen bij lassen, of dampen bij het gebruik van oplosmiddelen aanwezig zijn.

Hoe kies je de juiste adembescherming?

De keuze voor de juiste adembescherming hangt af van de specifieke werkomstandigheden en de aard van de schadelijke stoffen waaraan men blootgesteld wordt.

Wat zijn enkele voorbeelden van adembeschermingsproducten?

Voorbeelden zijn stofmaskers voor bescherming tegen stofdeeltjes, nevels en aerosolen, en halfgelaats- en volgelaatsmaskers voor bescherming tegen gassen, dampen en deeltjes.

Wat zijn belangrijke gebruikstips voor adembescherming?

Zorg dat het masker goed aansluit zonder lekkage, controleer regelmatig de pasvorm en de staat van het filter, en zorg dat het masker schoon is voor gebruik.

Afhankelijke adembescherming
Inhoudsopgave
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl