Vuur is tijdens het werk een belangrijk gereedschap en tegelijk een sluimerend gevaar. Lasspetters blijven nog lang nagloeien, waardoor je kleding makkelijk vlam kan vatten. Als lasspetters in je zak, kraag of laars terechtkomen kunnen ze bovendien ernstig letsel veroorzaken. 

Ons lichaam is kwetsbaar voor vuur; al vanaf 60 °C kunnen we letsel oplopen. Blootstelling zorgt vrijwel direct voor een 2e of zelfs 3e- graads brandwond. Ook de hitte kan risico’s opleveren. Goede bescherming is dus onmisbaar!

Persoonlijke bescherming 

Naast primaire stappen in de AH-strategie blijven PBM vaak nodig. Relevante producten waarin wij kunnen voorzien zijn: 

  • Vlamvertragende kleding of laskleding 
  • Brillen, gelaatschermen, lashelmen en slijphelmen 
  • Monnikskappen: en vlamvertragende capuchon  
  • Adembescherming 
  • Lashandschoenen, hittebestendige handschoenen of gealuminiseerde handbeschermers 
  • Veiligheidsschoeisel en kniebeschermers 
laskleding, lasser

Voorlichting & draagvlak 

Werknemers die te maken hebben met vuur, vonken en lasspetters, moeten heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Elke vonk kan namelijk een ongeluk veroorzaken. Risico’s inschatten is dus niet alleen een taak voor productiemanagers of veiligheidskundigen. Werknemers spelen daarin net zo goed een belangrijke rol door zelf hun werkplek te beoordelen in de LMRA of door deelname aan TRA. 

Er is soms weerstand tegen het gebruik van PBM. Waarom? Omdat sommige beschermingsmiddelen niet lekker zitten, vermoeiend of warm zijn. Dit is aan te pakken door comfortabele PBM te gebruiken. Niet iedereen hoeft altijd en overal de zwaarste bescherming te dragen. Door de bescherming af te stemmen op de risico’s kun je lichtere overalls of lichtere PBM dragen. 

Welke rol kan een PBM-adviseur hierin spelen? 

Onze PBM-adviseurs zijn erop gericht om PBM integraal in te zetten. Bijvoorbeeld: lasoveralls slijten snel bij zware werkzaamheden. Als deze gecombineerd worden met lasdekens, komt dit de levensduur ten goede. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor adembescherming: als er geen ventilatie is, zullen de filters onnodig snel verzadigd zijn. Met dit soort adviezen voegen onze PBM-adviseurs veel waarde toe aan uw PBM-beleid.  

De RI&E kan onze PBM-adviseurs helpen om de betreffende risico’s goed in te schatten. Op basis hiervan kunnen wij een passend PBM- of kledingpakket aanbieden. 

PBM-advies, werkkleding

Veelgestelde vragen

Artikel 5 van de Arbowet verplicht de werkgever om een RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) op te stellen. Hierin worden arbeidsrisico’s uitgewerkt en beoordeeld.  

De werkgever verstrekt informatie, voorlichting, PBM en toezicht op de werkzaamheden. De werknemer volgt dit onderwijs, werkt volgens de instructies en gebruikt de voorgeschreven PBM. De PBM moeten geschikt zijn om de risico’s te beperken. De PBM moeten aangepast zijn op de gebruiker, voldoende aanwezig zijn, in goede staat zijn en tijdig vervangen of gerepareerd worden. 

Beschermende kleding moet voldoen aan gestelde EN en/of ISO-normeringen. Deze eisen vloeien voort uit de Europese Verordening 2016/425. Hierin staan de fundamentele voorschriften waaraan alle PBM die op de Europese markt worden gebracht, moeten voldoen.   

Ga direct naar
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

PBM-scan  

Met onze scan inventariseren we risico’s op functieniveau. Door middel van een adviesrapport en een PBM-matrix krijgt u overzicht van de benodigde beschermingsmaatregelen. 

Gratis poster

Veilig lassen en slijpen

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
✓ Geldig nummer Ongeldig nummer
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lassen, slijpen, normen, handleiding, arbo

Gratis e-paper

Veilig werken met vuur en lasspetters

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
✓ Geldig nummer Ongeldig nummer
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.