In Nederland werken we intensief met water. Maar zoals we allemaal weten, kan water ook gevaarlijk zijn. Per jaar komen er in ons land ongeveer 300 personen om door verdrinking. In de binnenvaart is verdrinking doodsoorzaak nummer 1. 

Wanneer je onbedoeld in het water terecht komt, is er een grote kans op verdrinking of onderkoeling. Er zijn dus drie risico’s waar je je tegen moet beschermen: vallen in het water, verdrinking en onderkoeling. 

Persoonlijke bescherming 

Naast primaire stappen in de Arbeidshygiënische strategie blijven PBM vaak nodig. Relevante producten waarin wij kunnen voorzien zijn: 

  • Positioneringslijn: voorkomt dat medewerker bij de rand of gevaarlijk gebied komt. Deze maatregel zit het dichtst aan de kant van preventie, omdat dit het in het water vallen voorkomt.  
  • Reddingsvest: de kamers van dit vest vullen zich automatisch met lucht wanneer het in aanraking komt met water. Het corrigeert je houding waardoor je gezicht altijd boven water blijft. Afhankelijk van je locatie (bijvoorbeeld zee of haven) zijn er voorschriften voor het drijfvermogen. 
  • Dry suitHet pak heeft de functie om je lichaamstemperatuur stabiel te houden in koud water. Het zit los om je heen, maar heeft strakke seals bij nek, polsen en enkels. Dit voorkomt dat je nat wordt. Ook kun je er isolerende kleding onder dragen waardoor de lagen je warm houden. 


Laat de risico’s vooraf beoordelen door een veiligheidskundige. Je kunt bijvoorbeeld gezekerd zijn aan een hoogwerker, maar afhankelijk van het type kan deze je bij een incident onder water trekken, waardoor risico’s op verdrinking weer vergroot worden. Een veiligheidskundige zal zich altijd baseren op de kans dat een incident plaatsvindt, afhankelijk van het arbeidsmiddel. 
 

Reddingsvesten bestellen

Voorlichting & draagvlak 

Om veilig werkgedrag te stimuleren zijn er drie zaken belangrijk: 

  • Bewustwording: wat kan ik zelf doen om te voorkomen dat ik in het water beland hoe en waarom? 
  • Draagcomfort: vind ik dit fijn tijdens het werken of is het een belemmering? 
  • Gedrag: hoe maak ik er een gewoonte van en hoe stimuleer ik collega’s? 

De eerste twee zaken zijn cruciaal om de medewerkers te overtuigen. Door bewustwording te creëren, zijn werknemers eerder bereid om de juiste maatregelen te treffen. 

Denk na over de meest veilige oplossing, maar kies ook voor een functionele en comfortabele oplossing. Degene die u hierin het beste advies geeft is uw medewerker zelf, want hij moet er mee werken. Door met een van onze PBM-adviseurs een kleine werkgroep samen te stellen, kunt u samen tot de beste oplossing komen. 

Welke rol kan een PBM-adviseur hierin spelen? 

Soms zitten wet- en regelgeving en de praktijk elkaar in de weg. Zo zijn reddingsvesten en valbeveiliging lastig te combineren. Samen met klanten hebben we deze PBM gecombineerd in één handige en doordachte oplossing. Ook voor het werken met drijfvesten in brandgevaarlijke omgevingen bieden wij oplossingen. Onze PBM-adviseurs helpen u de meest effectieve PBM te selecteren.

Ga direct naar
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

PBM-scan  

Wij inventariseren hierbij de risico’s op functieniveau. Door middel van een adviesrapport en een PBM-matrix krijgt u een overzicht van de benodigde beschermingsmaatregelen.

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?