Gemeente Hardinxveld-Giessendam: Recyclebaar kledingpakket

Categorie:

Duurzaamheid is belangrijk, maar hoe geeft de overheid het goede voorbeeld? Gemeente Hardinxveld-Giessendam ging hiervoor in gesprek met Wijngaarden VeiligGoed. Samen zochten we naar verbetering rondom duurzaamheid in het gebruik van bedrijfskleding. Dit resulteerde in een recyclebaar kledingpakket voor de buitendienst.  

Daarnaast sluit de gemeente aan bij het inzamel- en recycletraject van Wijngaarden VeiligGoed. Dit garandeert dat de aangeschafte bedrijfskleding op een verantwoorde manier is geproduceerd en op een verantwoorde manier ook wordt afgedankt.  

Win-winsituatie
Jaap van Houwelingen, bedrijfsleider buitendienst, ziet het als een logische stap om gebruik te maken van de mogelijkheden die de markt biedt op het gebied van duurzaamheid. ,,We zijn blij dat onze huidige leverancier kan voldoen aan onze vraag naar circulaire bedrijfskleding. Zowel op gebied van draagcomfort, slijtvastheid als wasbaarheid en prijsstelling leveren onze medewerkers er niet op in.” Afgeschreven kleding wordt vanaf nu opgehaald door Wijngaarden VeiligGoed en verwerkt tot nieuwe kleding. ,,Daar hebben we als buitendienst geen omkijken naar. Het betreft dus op elk gebied een “win-winsituatie.” 

“Duurzaamheid is niet zomaar een ambitie,
maar iets wat inmiddels binnen handbereik ligt.”

Verschillende bestemmingen
Circulaire kleding recyclen is een dynamisch proces. De eerste stappen worden al gezet bij de productie. Er moeten immers volledig recyclebare stoffen in de kleding verwerkt worden. Denk aan de drukknopen en ritsen. Deze worden nu gemaakt van kunststof en metaal. Deze fournituren worden gescheiden bij de inname en verwerkt tot grondstof voor onder andere isolatie en tuinbanken. Dit is dus half-circulair. Ook wel ‘downcycling’ genoemd.

Circulair recyclen betekent dat de stof wordt hergebruikt voor een nieuwe grondstof. Dit gebeurt met de kledingstof: Hier wordt weer nieuwe kleding van gemaakt. De materialen krijgen dus verschillende bestemmingen, maar worden hoe dan ook hergebruikt. 

 

Deel dit bericht via:

Recente berichten:

Social media