Wat zijn de verplichtingen van adembescherming in 2024?

Wet- en regelgeving, werking en soorten

Adembescherming is een belangrijk onderwerp als het gaat om veiligheid op de werkplek. Niet voor niets wordt het dragen van adembescherming in sommige situaties verplicht gesteld. 

Op deze pagina gaan we dieper in op het belang van adembescherming en hoe adembescherming precies werkt.

Waarom is adembescherming verplicht?

Adembescherming is verplicht in situaties waarbij werknemers worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij werkzaamheden waarbij er sprake is van stof, dampen, gassen of rook. Ook in situaties waarbij er gevaar bestaat voor zuurstofgebrek is het dragen van adembescherming verplicht.

Het doel van adembescherming is om de gezondheid van werknemers te beschermen. Blootstelling aan schadelijke stoffen kan namelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de luchtwegen, longaandoeningen en zelfs kanker.

Advies over de risico’s, de maatregelen en de juiste PBM rondom adembescherming? Neem vrijblijvend contact op met een adviseur van Wijngaarden VeiligGoed. Voor alle contactgegevens verwijzen we u door naar onze contactpagina.

Adembescherming verplicht

Wet- en regelgeving omtrent adembescherming

In Nederland gelden er verschillende wet- en regelgevingen op het gebied van adembescherming. Zo is er de Arbowet, die voorschrijft dat werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Hieronder valt ook het beschermen van werknemers tegen schadelijke stoffen.

Daarnaast zijn er nog specifieke regels die gaan over adembescherming, zoals de Europese Richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM), die onder andere bepaalt aan welke eisen adembeschermingsmiddelen moeten voldoen. Ook is er de Nederlandse norm NEN-EN 529:2005, die bepaalt aan welke eisen adembeschermingsmiddelen moeten voldoen.

Wet- en regelgeving omtrent adembescherming samengevat:

  • Arbowet: werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, waaronder het beschermen van werknemers tegen schadelijke stoffen.
  • Europese Richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM): bepaalt aan welke eisen adembeschermingsmiddelen moeten voldoen.
  • Nederlandse norm NEN-EN 529:2005: bepaalt aan welke eisen adembeschermingsmiddelen moeten voldoen.

Het is belangrijk om te voldoen aan deze wet- en regelgevingen om te zorgen voor een veilige werkomgeving en om boetes en aansprakelijkheid te voorkomen.

Bij Wijngaarden VeiligGoed hebben we veel kennis van de wet- en regelgeving die gaat over adembescherming, we kunnen u zodoende helpen om te voldoen aan deze regelgevingen.

Wij bieden niet alleen de juiste adembescherming, maar ook trainingen en workshops om u en uw werknemers te leren hoe u deze op de juiste manier moet gebruiken en onderhouden.

Adembescherming verplicht

Hoe werkt verplichte adembescherming?

Het doel van adembescherming, namelijk ervoor te zorgen dat werknemers geen schadelijke stoffen inademen, kan op verschillende manieren worden bereikt. Een veelgebruikte variant van adembescherming is het gebruik van een filter.

Filter

Een filter zorgt ervoor dat schadelijke stoffen worden tegengehouden voordat ze worden ingeademd. Filters kunnen verschillende soorten stoffen tegenhouden, bijvoorbeeld stofdeeltjes, gassen of dampen. Het is belangrijk om de juiste filter te gebruiken, die geschikt is voor de stoffen waaraan werknemers worden blootgesteld.

Weet je niet zeker of je juiste adembescherming gebruikt? Laat je adviseren door onze PBM-adviseurs. Op basis van de context van de werkvloer bieden ze een passend advies over het gebruik van PBM.

Het belang van de juiste adembescherming

Want het is van groot belang om de juiste adembescherming te gebruiken. Het dragen van adembescherming kan namelijk schijnveiligheid bieden als deze niet goed wordt gebruikt of als de verkeerde adembescherming wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk om altijd de juiste adembescherming te kiezen, die geschikt is voor de werkzaamheden en de stoffen waaraan werknemers worden blootgesteld.

Adembescherming verplicht

Soorten adembescherming

Er zijn verschillende soorten adembescherming beschikbaar, elk geschikt voor verschillende situaties. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten adembescherming:

  • Stofmaskers: geschikt voor bescherming tegen stofdeeltjes.
  • Halfgelaatsmaskers: geschikt voor bescherming tegen gassen en dampen.
  • Volgelaatsmaskers: geschikt voor bescherming tegen gassen, dampen en stofdeeltjes.
  • Luchtkappen: geschikt voor bescherming tegen stofdeeltjes.

Tips voor het gebruik van verplichte adembescherming

Enkele tips voor het gebruik van adembescherming:

  • Zorg dat de adembescherming goed past. Een slecht passende adembescherming biedt geen optimale bescherming.
  • Controleer regelmatig of de adembescherming nog goed werkt en vervang deze indien nodig.
  • Gebruik altijd de juiste adembescherming voor de werkzaamheden en de stoffen waaraan werknemers worden blootgesteld.
  • Zorg dat werknemers goed zijn opgeleid in het gebruik van adembescherming en de risico’s van schadelijke stoffen.

Wijngaarden VeiligGoed

Wijngaarden VeiligGoed is dé expert op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), waaronder ook adembescherming valt. Met jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid op de werkplek, kunnen wij u altijd voorzien van het beste advies op maat.

Onze deskundige medewerkers kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste adembescherming voor uw specifieke situatie. Of het nu gaat om het beschermen van werknemers tegen stofdeeltjes of gevaarlijke dampen, wij hebben de juiste oplossing voor u.

Bij Wijngaarden VeiligGoed vinden we het belangrijk dat u kunt vertrouwen op de kwaliteit van onze producten en onze expertise.

Wij staan dan ook altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van het beste advies op het gebied van adembescherming en andere PBM. Samen zorgen we voor een veilige werkomgeving voor u en uw werknemers.

Adembescherming verplicht
Inhoudsopgave
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl