Arbeidsomstandigheden verbeteren met PBM

Arbeidsomstandigheden verbeteren met PBM

Bij het werken met gevaarlijke stoffen of in gevaarlijke omgevingen, is het van cruciaal belang om de juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) te gebruiken om arbeidsongevallen en letsel te voorkomen.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste PBM’s en voor het waarborgen van de veiligheid van uw werknemers. In dit artikel zullen we ingaan op hoe het gebruik van PBM’s de arbeidsomstandigheden kan verbeteren.

 

1. Risicoanalyse

Het begint allemaal met een goede risicoanalyse. Als werkgever bent u verplicht om de risico’s op de werkplek te identificeren en te evalueren. Dit houdt in dat u de gevaren in kaart moet brengen en moet vaststellen welke werknemers hieraan blootgesteld worden.

Op basis hiervan kunt u bepalen welke PBM’s nodig zijn om de risico’s te minimaliseren.

 

2. Het kiezen van de juiste PBM’s

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste PBM’s aan uw werknemers. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede pasvorm en comfort, zodat werknemers de PBM’s ook daadwerkelijk willen dragen.

Draagvlak bij uw personeel en bewustzijn zijn belangrijke onderdelen in de weg naar de juiste PBM op de werkvloer. Wij bieden leerzame voorlichtingsposters aan die geschikt zijn voor in de kantine of op de werkplek zelf. Ook hebben wij een uitgebreide collectie aan e-papers om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren.

Fijnstof, gas, dampen, adembescherming, toolbox, arbo, wetgeving

 

3. Training en instructie

Het verstrekken van PBM’s alleen is niet voldoende. Het is ook belangrijk om uw werknemers te trainen en te instrueren in het gebruik van de PBM’s. Dit houdt in dat u uitlegt waarom de PBM’s nodig zijn, hoe ze gebruikt moeten worden en hoe ze onderhouden en opgeslagen moeten worden. U kunt training en instructie het beste uitbesteden aan een partij die gespecialiseerd is in PBM.

Benieuwd hoe zo’n training in zijn werk gaat? Ontdek de nuttige kennis over persoonlijke veiligheid op de werkvloer via Wijngaarden VeiligGoed. We geven inzicht in risico’s, maar denk ook aan gebruiksinstructies en praktische PBM tips. Het is belangrijk dat werkgevers, maar zeker ook werknemers weten waarom PBM op de werkvloer cruciaal is.

Meer informatie over onze PBM trainingen?

informatie, pbm, arbo

 

4. Onderhoud en vervanging

Het is belangrijk om de PBM’s regelmatig te onderhouden en te inspecteren om ervoor te zorgen dat ze nog steeds goed functioneren. Dit houdt in dat u controleert of er beschadigingen zijn en of de PBM’s nog steeds goed passen. Daarnaast moeten PBM’s op tijd worden vervangen om ervoor te zorgen dat ze nog steeds de benodigde bescherming bieden.

Maakt u al gebruik van PBM, maar twijfelt u of er nog iets mist? Zorg er dan voor dat u structuur heeft in uw PBM gebruik. In drie stappen kunt u met een PBM-scan inzicht krijgen in uw arbeidsrisico’s (inventarisatie), werksituatie (analyse) en een uitgebreid adviesrapport met uitleg over welke PBM geschikt is in uw situatie. Er wordt uiteraard meegedacht met uw wensen en die van uw personeel.

 

Voordelen van het gebruik van PBM’s

Het gebruik van PBM’s biedt verschillende voordelen:

  • PBM zorgt voor een veiligere werkomgeving;
  • PBM vermindert het risico op arbeidsongevallen en/of letsel;
  • PBM kan de productiviteit van uw werknemers verhogen;
  • PBM zorgt voor een betere kwaliteit en uitvoer van het werk;
  • PBM helpt werknemers om zich veiliger te voelen in hun werk;
  • PBM zit comfortabel en laat medewerkers beter hun werk uitvoeren.

 

PBM-experst Wijngaarden VeiligGoed

Samen realiseren we persoonlijke veiligheid op de werkvloer. Naast advies en adequate levering ontzorgen wij u omtrent beheer van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

pbm gebruik
pbm in winkel

Vraag de PBM scan aan

Krijg grip op uw werksituatie met onze PBM-scan. Maak medewerkers bewust van de arbeidsrisico's. Bespaar op kosten en gedoe en biedt verantwoordelijke bescherming aan uw personeel.