Arbo gehoorbescherming

Bescherm je oren volgens de regels

In een luidruchtige werkomgeving is het essentieel om je gehoor te beschermen. Niet alleen om gehoorschade te voorkomen, maar ook om te voldoen aan de Arbowetgeving in Nederland.

Waarom is Arbo gehoorbescherming zo belangrijk?

Gehoorschade is onomkeerbaar en kan al optreden bij een blootstelling vanaf 80 decibel. Een continue blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot blijvende gehoorschade, zoals oorsuizen of gehoorverlies. Daarom stelt de Arbowet eisen aan de bescherming van werknemers tegen lawaai op de werkplek.

Arbo-regels voor gehoorbescherming: wat je moet weten

We zetten het voor je op een rijtje:

 • Geluidsniveau en
 • blootstellingsduur
 • Verplichting werkgever
 • Voorlichting en training
 • Periodieke gehoortests

Geluidsniveau en blootstellingsduur

Werknemers mogen niet langer dan 8 uur per dag blootgesteld worden aan een geluidsniveau van 80 decibel of hoger zonder gehoorbescherming. Bij elk extra decibel wordt de maximale blootstellingsduur gehalveerd.

Verplichting werkgever

Werkgevers zijn verplicht om gehoorbescherming aan te bieden aan werknemers die blootstaan aan een geluidsniveau van 85 decibel of hoger.

Voorlichting en training

Werkgevers moeten hun werknemers voorlichten over de risico’s van lawaai en de maatregelen die genomen worden om het geluidsniveau te verminderen. Daarnaast dienen zij werknemers te trainen in het correct gebruiken van gehoorbescherming.

Periodieke gehoortests

In sommige sectoren, waar het risico op gehoorschade hoger is dan gemiddeld, zijn werkgevers verplicht om hun werknemers regelmatig een gehoortest aan te bieden.

Arbo gehoorbescherming

Kennis van gehoorbescherming om te voldoen aan arbo gehoorbescherming

ARBO gehoorbescherming is niet slechts een kwestie van het kiezen van een willekeurig product. Er moet een grondige evaluatie en risicoanalyse van de werkplek worden uitgevoerd om het exacte geluidsniveau en de specifieke eisen voor gehoorbescherming te bepalen. 

Werken aan gehoorbescherming volgens de arbo maatstaven betreft niet alleen het beperken van geluid, maar ook het toestaan van noodzakelijke communicatie tussen werknemers en het herkennen van waarschuwingssignalen.

Arbo-wetgeving en de werkplek

De Arbo-wetgeving schrijft voor dat werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving. 

Dit houdt in dat zij de verantwoordelijkheid hebben om gehoorschade bij hun werknemers te voorkomen. Indien het niet mogelijk is om het lawaai op de werkplek te verminderen, moeten werkgevers passende gehoorbeschermingsmiddelen verstrekken en erop toezien dat deze correct worden gebruikt. 

De keuze voor een geschikt gehoorbeschermingsmiddel is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de aard en de duur van de blootstelling aan lawaai.

Impact van gehoorbescherming

Het gebruik van gehoorbescherming heeft een directe impact op de gezondheid en het welzijn van de werknemer. Een goede gehoorbescherming voorkomt niet alleen gehoorschade, maar kan ook stress en vermoeidheid verminderen, die kunnen optreden als gevolg van blootstelling aan constant lawaai. 

Daarnaast kan het de concentratie en de productiviteit van de werknemer verbeteren.

Rol van Wijngaarden VeiligGoed

Wijngaarden VeiligGoed kan voor jouw bedrijf een belangrijke rol spelen in de implementatie van effectieve gehoorbeschermingsoplossingen. Wij bieden niet alleen een breed scala aan producten, maar geven ook advies om bedrijven en organisaties te helpen bij het naleven van de Arbo-regelgeving.

Wijngaarden VeiligGoed gaat verder dan het simpelweg leveren van gehoorbeschermingsproducten; wij zijn uw partner in gehoorbescherming, gericht op het leveren van oplossingen die voldoen aan Arbo gehoorbescherming vereisten en die het welzijn van werknemers verbeteren.

Arbo gehoorbescherming

Verschillende mogelijkheden voor gehoorbescherming bij Wijngaarden VeiligGoed

Als expert op het gebied van PBM en gehoorbescherming biedt Wijngaarden VeiligGoed een breed scala aan oplossingen:

 • Oordoppen
 • Oorkappen
 • Gehoorbescherming op maat

Oordoppen

Deze zijn ideaal voor incidenteel gebruik. Ze zijn eenvoudig in te brengen en bieden een goede bescherming tegen hoge geluidsniveaus.

Oorkappen

Voor werknemers die regelmatig aan hoge geluidsniveaus worden blootgesteld, zijn oorkappen een betere optie. Ze zijn robuust, duurzaam en bieden een consistent niveau van geluidsreductie.

Gehoorbescherming op maat

Voor optimale bescherming en comfort biedt Wijngaarden VeiligGoed ook op maat gemaakte gehoorbeschermers. Deze worden specifiek voor de gebruiker gemaakt en bieden daardoor de beste pasvorm en bescherming. Zie voor meer informatie daarover de website van onze zusteronderneming Ronell: ronell.nl.

Waarom kiezen voor Wijngaarden VeiligGoed?

 • Deskundig advies: Ons team van experts staat klaar om u te adviseren over de beste gehoorbeschermingsoplossing voor uw specifieke situatie.
 • Hoogwaardige producten: Wij werken alleen met topmerken en -producten om ervoor te zorgen dat u de beste bescherming krijgt.
 • Breed assortiment: Van eenvoudige oordoppen tot geavanceerde oplossingen.
 • Persoonlijke service: Onze klant staat centraal. Of u nu op zoek bent naar een enkel product of een volledige oplossing voor uw hele team, wij staan voor u klaar.

Neem contact op met Wijngaarden VeiligGoed, en zorg ervoor dat u en uw team veilig en beschermd zijn tegen de risico’s van lawaai op de werkplek.

Veelgestelde vragen Arbo gehoorbescherming

Waarom is Arbo gehoorbescherming belangrijk?

Gehoorschade is onomkeerbaar en kan optreden bij blootstelling aan geluidsniveaus vanaf 80 decibel. Arbo-regelgeving vereist bescherming om gehoorschade te voorkomen en een veilige werkomgeving te waarborgen.

Wat zijn de Arbo-regels voor gehoorbescherming?

De Arbo-regels omvatten: limieten aan geluidsniveau en blootstellingsduur, verplichting van de werkgever om gehoorbescherming te bieden bij 85 decibel of hoger, voorlichting en training over risico’s en gebruik van gehoorbescherming, en periodieke gehoortests in bepaalde sectoren.

Hoe kies je geschikte gehoorbescherming volgens de Arbo-regelgeving?

De keuze hangt af van het geluidsniveau, de duur van de blootstelling, en de noodzaak voor communicatie tussen werknemers. Er moet een grondige evaluatie en risicoanalyse van de werkplek plaatsvinden om het meest geschikte type gehoorbescherming te bepalen.

Arbo gehoorbescherming
Inhoudsopgave
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl