Hoogte valbeveiliging; wet- en regelgeving en relevante producten

Veiligheid bij het werken op hoogte wordt helaas te vaak onderschat. Dat blijkt wel uit de cijfers, want dit arbeidsrisico kent op jaarlijkse basis nog steeds de meeste dodelijke ongevallen.

 Daarom is kennis van de regels, maar ook het investeren in deugdelijk materiaal van levensbelang. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van hoogte valbeveiliging.

Direct contact opnemen met één van onze specialisten die je alles kunnen vertellen over de regels en de materialen rondom hoogte valbeveiliging? Neem contact met ons op: info@veiliggoed.nl of +31 184 43 44 55.

Op deze pagina vind je meer informatie over regelgeving rondom werken op hoogte en valbeveiliging. En geven we een introductie op de relevante producten die veel worden ingezet als hoogte valbeveiliging. 

Natuurlijk is ook voorlichting en draagvlak een belangrijke pijler in het veilig werken op hoogte, onderaan dit artikel vind je twee praktische handvatten waarmee je zelf al aan de slag kunt.

Hoogte valbeveiliging

Wet- en regelgeving

Welke regels gelden er voor veilig werken op hoogte en voor hoogte valbeveiliging. Dat stippen we graag op hoofdlijnen aan. Elke situatie en context is verschillend. Om die reden voeren wij in veel gevallen een scan uit op locatie, om te bepalen wat de omstandigheden zijn en welke regels daar gelden. Maar ook welke uitrustingen en middelen gebruikt kunnen worden.

Werkzaamheden op hoogte mogen alleen worden uitgevoerd met deugdelijke materialen. Dus alleen vanaf veilige stijgers of stellingen. Vanaf een hoogte van meer dan 2.5 meter is het gebruiken van hoogte valbeveiliging verplicht. Zijn er omstandigheden met een bovengemiddeld risico op een hoogte van minder dan 2.5 meter? Ook dan is het verplicht om gebruik te maken van valbeveiliging.

Betreffen de werkzaamheden activiteiten op een plat dak? Dan kan er een zogenoemde veilige zone worden ingesteld. De afstand tot de dakrand dient dan minimaal vier meter te zijn. In deze zone hoeft er geen hoogte valbeveiliging te worden gebruikt. Wel dient deze zone duidelijk aangegeven te zijn middels een markering.

Valgevaar moet altijd worden meegenomen tijdens een Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&O)

Het naadje van de kous weten? Online zijn is de arbeidsomstandighedenwet te raadplegen via de overheidswebsite. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met één van onze adviseurs, die je graag bijpraten over de wet- en regelgeving en over de bijbehorende materialen en maatregelen.

Mensen in hoogwerker

Inhoudsopgave

Relevante producten

We geven je graag inzicht in de vijf belangrijkste hoogte valbeveiliging maatregelen. Dat zijn:

  • Positioneren
  • Valbescherming
  • Klimmateriaal voor bomenonderhoud
  • Rope access
  • Protection for tools

Positioneren

Door middel van een harnas en een starre lijn is de persoon verbonden aan een vast punt. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de gebruiker van deze hoogte valbeveiliging niet bij de rand kan komen.

Deze methode is toepasbaar op bijvoorbeeld daken of in een werkbak op de heftruck. Met een verkleind werkgebied voorkom je het risico op valgevaar.

Valbeveiliging

Val je onverhoeds toch? Laat dan je val gestopt worden door een degelijke valbeveiliging. Met een valbeveiliging worden ook de krachten van je stop beperkt, hierdoor worden verwondingen aan het lichaam voorkomen.

Klimmateriaal voor bomenonderhoud

De boom in voor onderhoud? Dit werk vraagt om een speciale uitrusting. Bijvoorbeeld de speciale lijnen die doorsnijgevaar voorkomen.

Rope access

Kun je de hoogte niet in met de reguliere middelen, zoals bijvoorbeeld met een hoogwerker? Dan kun je op hoogte werken door middel van touwtechniek. Deze techniek wordt uitsluitend door professionals gebruikt.

Protection for tools

Veiligheid is niet alleen belangrijk voor degene die op hoogte werkt, maar ook voor degene die beneden staan. Met een gordel waaraan materialen of gereedschappen vastgemaakt kunnen worden, is de kans op vallende spullen een stuk kleiner!

Graag stippen we kort ook het belang aan van onderhoud en inspectie. Daarmee blijven de materialen deugdelijk en worden gebreken op tijd ontdekt.

Magazijnmedewerkers

Voorlichting en draagvlak

Kennis van zaken is belangrijk, ook als het gaat om hoogte valbeveiliging. Om die reden geven onze adviseurs regelmatig voorlichtingen op locatie. Voor het overdragen van kennis, maar ook om het draagvlak voor het gebruik van hoogte valbeveiliging te stimuleren.

Zelf al aan de slag met voorlichting en draagvlak? Download dan gratis onze voorlichtingsposter en e-paper via deze pagina.

Wijngaarden VeiligGoed

Meer weten over hoogte valbeveiliging of advies krijgen over de beste materialen voor jouw situatie? Stel ons je vraag of plan een vrijblijvende kennismaking met één van onze adviseurs.

Meer weten over wie wij zijn? Neem dan een kijkje op de pagina ‘over ons’.

Hoogte valbeveiliging