Bij VeiligGoed hebben we veel ervaring met het adviseren en leveren van valbeveiliging. Van de bekende merken hebben we altijd voorraad liggen, zodat we snel kunnen leveren. Ook geven we regelmatig trainingen voor het juist gebruik van valbeveiliging.  

Valbeveiliging is op veel werkplekken een belangrijke PBM. Denk aan de bouw- en installatiebranche, maar ook aan de industrie en scheepvaart. Bij VeiligGoed hebben we veel expertise op dit gebied. Onze adviseurs delen graag hun kennis! 

Binnen de valbeveiliging kun je de volgende disciplines onderscheiden:

  • Positionering: hierbij beperkt u het werkgebied door middel van een lijn. De gebruiker bevestigt zichzelf aan een centraal verankeringspunt en stelt de lengte in op wat hij of zij maximaal nodig heeft. Zo voorkom je dat je over de rand van een dak of plateau valt. 
  • Valbescherming: je val kan gestopt worden door valbeveiliging. Dit materiaal beperkt de hoogte van de val zodat je niet op de ondergrond terecht komt. Tevens zorgt het ervoor dat de krachten van de stop beperkt blijven (binnen de 6 kilonewton). Dit is belangrijk omdat meer kracht op het lichaam ernstige verwondingen veroorzaakt! U zult, wanneer u met valbeveiliging te maken hebt, dus altijd een absorberend systeem tegenkomen.   
  • Klimmateriaal voor bomenonderhoud: voor het onderhoud van bomen heb je speciaal materiaal nodig om je veilig te verplaatsen in een boom. Daarnaast werk je met speciale lijnen vanwege het doorsnijgevaar. 
  • Rope Access: werken op hoogte door middel van touwentechniek. Een manier voor speciale werkzaamheden, mits een hoogwerker geen oplossing biedt. Deze klimtechniek is alleen geoorloofd voor professionals. 
  • Protection for tools: door gereedschappen en materialen vast te maken aan een object of persoonlijke gordel voorkom je dat deze kunnen vallen en daardoor een risico vormen voor de medewerkers op een lager niveau. 
Valbeveiliging, valharnas, arbo

Onderhoud

Voordat u de materialen gebruikt, moet u deze controleren. Achteraf moet u de onderdelen reinigen en onderhouden. Zorg bij het opbergen voor voldoende ventilatie. Gebruik nooit chloor, bleek- of schuurmiddel om uw veiligheidsharnas schoon te maken. Laat uw harnas drogen met ventilatie, en niet met een föhn of een verwarming.  

Inspectie

Deze beschermingsmiddelen moet u minstens één keer per jaar of na een val laten controleren door een bevoegd persoon. In Nederland moet dat gebeuren door iemand die voldoende expertise heeft of die door de fabrikant speciaal toegewezen is. In België gebeurt dit door een onafhankelijke instantie. 

Bekijk ons assortiment

Ga direct naar

Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

Advies

De selectie van valbeveiliging vereist zorgvuldigheid. Neem uw risico-inventarisatie of arbocatalogus als uitgangspunt en laat u adviseren door onze PBM-adviseurs, die veel hebben ervaring in verschillende werksituaties. Zo voldoet u aan de wet- en regelgeving en kunt u bovendien de werkveiligheid waarborgen. 

Stefan de Wit – Strategisch PBM-adviseur

Gratis poster

Veilig werken op hoogte

Op welk mailadres wilt u deze poster ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis e-paper

Zo bepaal je de juiste valbeveiliging

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.