Levensduur bouwhelm
Hoe weet je wanneer je bouwhelm aan vervanging toe is?
Een bouwhelm is een belangrijk veiligheidsmiddel voor iedereen die werkt in de bouw of andere industrieën waarbij het risico op hoofdletsel aanwezig is. Het is daarom van groot belang dat een bouwhelm in goede staat is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Maar wat is de levensduur van een bouwhelm en wanneer is het tijd om een bouwhelm te vervangen?
In de meeste gevallen zal de levensduur van een bouwhelm ongeveer zo’n drie tot vijf jaar zijn. Dit is echter wel afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe intensief de helm wordt gebruikt, hoe de helm wordt bewaard wanneer er geen gebruik van gemaakt wordt, en hoe goed hij is onderhouden.
Bovendien is de levensduur van een bouwhelm ook afhankelijk van het merk en het model. Investeren is kwaliteit heeft ook positieve invloed op de levensduur van een bouwhelm.
Een bouwhelm gaat dus gemiddeld dus maximaal vijf jaar mee. Zoals alle PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) kan de helm slijtage vertonen na verloop van tijd. Dat kan leiden tot minder bescherming voor het hoofd. Daarom adviseren wij sterk om een bouwhelm te vervangen wanneer hij aan het einde van zijn levensduur is.
Hoe weet je wanneer het tijd is om je bouwhelm te vervangen?
Er zijn een aantal factoren die kunnen leiden tot het moeten aanschaffen van een nieuwe bouwhelm:
- Externe schade;
- Veroudering;
- Verloren of gestolen.
Externe schade
Als een bouwhelm zichtbare schade heeft opgelopen, zoals krassen, deuken of barsten, is het zeer waarschijnlijk tijd om de bouwhelm te vervangen door een nieuwe helm. Deze schade kan het beschermend vermogen van de helm aantasten.
Veroudering
Een bouwhelm heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer drie tot vijf jaar. Als de helm zo oud is (of zelfs al ouder), dan is het hoog tijd voor vervanging.
Verloren of gestolen:
Is een bouwhelm verloren of gestolen? Zorg dan onmiddellijk voor vervanging. Regel dat nog voordat je aan het werk gaat, want je moet altijd een helm dragen wanneer je werkt in een omgeving waar er risico bestaat op hoofdletsel.
Levensduur bouwhelm; deze factoren zijn van invlied
De meeste bouwhelmen zijn gemaakt van hard plastic of kunststof. Als een helm te vaak blootgesteld wordt aan harde klappen of valpartijen, kan de stofwaarde afnemen. Dat maakt de helm minder effectief in het beschermen van de drager.
Opslag
Bovendien kan de levensduur ook minder worden wanneer de bouwhelm niet op de juiste manier wordt bewaard wanneer de helm niet wordt gebruikt. Als een helm wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of vochtigheid, kan dit leiden tot beschadiging en een verminderde levensduur. Wij adviseren daarom om de helm te bewaren op een droge, donkere en koele plaats.
Onderhoud
Houd de helm schoon. Maar let op; gebruik daarbij geen oplos- of schuurmiddelen. Krijg je de bouwhelm niet meer goed schoon? Dan is dat een teken dat de helm aan vervanging toe is.
Samengevat; de levensduur van een bouwhelm is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals hoe er met de helm wordt omgegaan, hoe de helm wordt onderhouden en hoe de helm wordt bewaard wanneer de bouwhelm niet wordt gebruikt.
Normeringen bouwhelm
Veiligheidsnormen voor bouwhelmen zijn er om de gebruiker te beschermen tegen mogelijke gevaren. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat een bouwhelm in ieder geval voldoet aan de volgende normeringen:
- EN 397
- EN 50365
- EN 812
EN 397 norm
De belangrijkste veiligheidsnorm voor een bouwhelm is de EN 397 norm. Deze norm bepaalt de minimale eisen voor de sterkte van een bouwhelm en gaat over de mate waarin de helm beschermt tegen valgevaar en vallende objecten.
EN 50365 norm
Daarnaast moet een bouwhelm voldoen aan de EN 50365 norm, die de elektrische geleidbaarheid van een bouwhelm bepaalt. Een bouwhelm moet voorkomen dat elektriciteit naar het hoofd stroomt, wanneer er wordt gewerkt met elektriciteit.
EN 50365 norm
Verder moet een bouwhelm voldoen aan de EN 812 norm, die de vorm en de afmetingen van een bouwhelm bepaalt. Deze norm zorgt ervoor dat een bouwhelm comfortabel is om te dragen en dat hij goed aansluit op het hoofd om zo optimale bescherming te bieden.
Ten slotte dient een bouwhelm regelmatig gecontroleerd te worden op beschadigingen of slijtage. Als een bouwhelm beschadigd is of niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen, moet hij vervangen worden.
Kies de juiste bouwhelm!
Het selecteren van een goede bouwhelm is heel belangrijk. Er is namelijk veel verschil tussen de verschillende soorten bouwhelmen. Natuurlijk in kwaliteit, die vooral bepalend is voor de levensduur van de bouwhelm. Maar ook zijn er verschillende type helmen voor verschillende werkomstandigheden.
Laat je daarom adviseren door een deskundige op het gebied van PBM. Één van onze adviseurs staat graag voor je klaar. Je kunt ons bereiken via info@veiliggoed.nl of via +31 184 43 44 55.
Over Wijngaarden VeiligGoed
Wijngaarden VeiligGoed heeft meer dan vijftig jaar ervaring en is één van de grootste leveranciers in Nederland op het gebied van PBM. Vanuit ons kantoor en magazijn in Sliedrecht (Zuid-Holland) staan we met meer dan 40 medewerkers klaar, om te werken aan de veiligheid van onze klanten op de werkvloer.
Benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Inhoudsopgave
Meer informatie?
Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.
Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl