Hittestress op de werkplek?

Categorie:

Werken in de hitte kan een uitdagende en risicovolle situatie zijn. Hittestress, ook wel bekend als heat stress, ontstaat wanneer ons lichaam niet voldoende kan afkoelen door overmatige warmtebelasting en zware fysieke inspanningen. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en de veiligheid en productiviteit op de werkvloer in gevaar brengen.

Bij Wijngaarden VeiligGoed begrijpen we de risico’s die hittestress met zich meebrengt en zijn we toegewijd aan het beschermen van werknemers in dergelijke omstandigheden. Onze PBM-adviseurs zijn volledig op de hoogte van de actuele richtlijnen en normen voor het werken in de hitte. Ze hebben de expertise om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen aan te bevelen die werknemers kunnen helpen zichzelf te beschermen tegen de gevaren van hittestress.

In ons blogartikel delen we waardevolle inzichten over wat hittestress precies is en welke risico’s het met zich meebrengt op de werkvloer.

 

man werkt buiten tijdens hitte

 

Ken de risico’s van het werken in de hitte

Hittestress op de werkvloer brengt verschillende risico’s met zich mee. Hier zijn de belangrijkste risico’s die werknemers kunnen ervaren:

1. Hitte-gerelateerde ziekten

Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen en fysieke inspanning kan leiden tot hitte-gerelateerde ziekten, zoals hitte-uitputting, hittekrampen en in ernstige gevallen, hitteberoerte. Deze aandoeningen kunnen leiden tot flauwvallen, verwarring, spierkrampen, misselijkheid, duizeligheid en in extreme gevallen zelfs tot coma of overlijden.

2. Verminderde cognitieve functie

Hittestress kan leiden tot verminderde cognitieve functie, waaronder problemen met concentratie, geheugenverlies, verminderde alertheid en besluiteloosheid. Dit kan de prestaties en productiviteit van werknemers negatief beïnvloeden, wat weer kan leiden tot fouten en ongevallen op de werkvloer.

3. Verhoogd risico op ongevallen

Wanneer werknemers worden blootgesteld aan hoge temperaturen en hittestress, neemt het risico op ongevallen toe. De verminderde cognitieve functie en lichamelijke zwakte als gevolg van de hitte kunnen leiden tot verminderde coördinatie, vertraagde reactietijden en verminderde motorische vaardigheden, wat het risico op vallen, struikelen en andere ongevallen vergroot.

4. Uitdroging

Werken in de hitte kan leiden tot overmatig zweten en uitdroging. Een gebrek aan hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, verminderde prestaties, hoofdpijn, duizeligheid en in ernstige gevallen tot flauwvallen. Uitdroging kan ook de nierfunctie beïnvloeden en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

5. Verergering van bestaande gezondheidsproblemen

Hittestress kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren, zoals hart- en longaandoeningen. De belasting van het lichaam door de hitte kan leiden tot overmatige stress op het hart en de longen, waardoor de gezondheidstoestand van werknemers verslechtert.

6. Psychologische belasting

Naast de fysieke risico’s kan hittestress ook een psychologische belasting vormen. Werknemers kunnen angst, stress en ongemak ervaren door de extreme hitte, wat de algehele werktevredenheid en het welzijn kan beïnvloeden.

Het begrijpen en erkennen van deze risico’s is essentieel om de juiste maatregelen te nemen om werknemers te beschermen tegen de gevaren van hittestress op de werkvloer.

 

Man besteld koelvesten op mobiel

 

Welke wetgeving geldt er voor werkgevers omtrent hittestress?

Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om de gezondheid en veiligheid van hun werknemers te waarborgen, ook als het gaat om werken in hete omgevingen. Hier zijn enkele wettelijke vereisten en richtlijnen.

Disclaimer: Onze PBM-adviseurs zijn bekend met de actuele richtlijnen die gelden in 2023. Hieronder delen we een aantal voorbeelden van mogelijke richtlijnen die in jouw branche meegewogen worden.

Risicobeoordeling

Werkgevers moeten een gedegen risicobeoordeling uitvoeren om potentiële risico’s met betrekking tot hitte op de werkvloer te identificeren. Dit omvat het beoordelen van omgevingsfactoren, werkzaamheden en individuele factoren die het risico op hittestress kunnen vergroten.

Preventieve maatregelen

Op basis van de risicobeoordeling moeten werkgevers passende preventieve maatregelen nemen om werknemers te beschermen tegen hittestress. Dit kan het implementeren van technische en organisatorische maatregelen omvatten, zoals het verstrekken van schaduwrijke werkplekken, goede ventilatie, regelmatige pauzes, en het beperken van fysieke inspanning tijdens de warmste uren van de dag.

Voorlichting en training

Werkgevers moeten werknemers voorlichten en trainen over de risico’s van hittestress en de maatregelen die zij kunnen nemen om zichzelf te beschermen. Dit omvat het bewustmaken van werknemers over de symptomen van hittestress, het belang van hydratatie en het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen indien nodig.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Indien de risicobeoordeling aantoont dat PBM nodig zijn, moeten werkgevers geschikte PBM verstrekken aan werknemers. Dit kan bijvoorbeeld koelvesten, zonnehoeden, veiligheidsbrillen en beschermende kleding omvatten.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke wettelijke vereisten en richtlijnen kunnen verschillen per land en sector. Werkgevers moeten zich daarom op de hoogte stellen van de specifieke wet- en regelgeving die van toepassing is op hun locatie en branche, en indien nodig deskundig advies inwinnen om te voldoen aan de geldende normen voor hitte op de werkvloer.

 

Welke soorten beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn het meest geschikt voor het werken in hete omgevingen?

Bij het werken in hete omgevingen zijn er verschillende soorten beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) die werknemers kunnen helpen om zichzelf te beschermen tegen hittestress. Hier zijn enkele veelgebruikte PBM-opties:

Koelvesten

Koelvesten zijn speciaal ontworpen om werknemers koel te houden in warme omstandigheden. Deze vesten bevatten koelingstechnologieën die warmte absorberen en verdampen, waardoor het lichaam op een comfortabelere temperatuur blijft. Werkgevers kunnen terecht bij Koelvesten.nu, waar professionele koelvesten van het merk Inuteq beschikbaar zijn.

>> Bestel hier professionele koelvesten

koelvest bodycool

 

Beschermende kleding met ventilatie

Beschermende kleding kan worden ontworpen met geïntegreerde ventilatieopeningen om de luchtstroom te bevorderen en het lichaam koeler te houden. Dit kan helpen bij het verminderen van warmteopbouw onder de kleding en het verbeteren van het comfort voor werknemers.

Ademende kleding

Kleding gemaakt van ademende materialen, zoals katoen of technische stoffen met vochtregulerende eigenschappen, kan helpen om zweet te absorberen en sneller te laten verdampen. Hierdoor blijft de huid koeler en droger, wat het risico op hittestress vermindert.

Hoofdbescherming

Zonnehoeden of petten met nekflappen kunnen werknemers beschermen tegen direct zonlicht en helpen de lichaamstemperatuur te reguleren door schaduw te bieden aan het hoofd en de nek.

 

nekflap op pet

 

>> Bekijk Nekflap H2O voor helm

 

Zonnebrillen

Zonnebrillen met UV-bescherming helpen de ogen te beschermen tegen schadelijke straling en verminderen de belasting van fel zonlicht op de ogen, wat kan bijdragen aan het comfort van werknemers in hete omstandigheden.

Het is belangrijk dat werkgevers de juiste PBM kiezen op basis van de specifieke behoeften en risico’s van hun werkomgeving. Voor hoogwaardige koelvesten en andere koelingstechnieken kunnen werkgevers terecht bij Koelvesten.nu, waar professionele koelvesten van het merk Inuteq beschikbaar zijn. Deze vesten bieden effectieve koeling en comfort tijdens het werken in warme omstandigheden.

>> Shop hier professionele koel PBM

 

Nekkoeler

 

Houd het hoofd koel en schakel de hulp in van een PBM-adviseur

Bij het werken in hete omgevingen is het van cruciaal belang om professioneel advies in te winnen om de werksituatie goed in te schatten en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te selecteren. Bij Wijngaarden VeiligGoed begrijpen we de complexiteit van het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers in dergelijke omstandigheden.

Onze deskundige PBM-adviseurs zijn volledig op de hoogte van de laatste wetgeving en richtlijnen met betrekking tot het werken in de hitte. Ze staan klaar om werkgevers te ondersteunen bij het maken van weloverwogen beslissingen en het selecteren van de juiste PBM voor hun werkomgeving. Neem contact op met Wijngaarden VeiligGoed voor professioneel advies en zorg ervoor dat uw werknemers goed beschermd zijn, volgens de laatste wetgeving en normen voor het werken in de hitte.

 

>> Maak kennis met een PBM-adviseur

Deel dit bericht via:

Recente berichten:

Social media