Werken op hoogte? Zo blijft u bij de les

Categorie:

Werken op hoogte? Zo blijft u bij de les

Werken op hoogte is een activiteit die inherent risico’s met zich meebrengt. Of u nu een ervaren professional bent of nieuw in het veld, de gevaren die gepaard gaan met hoogtewerk mogen nooit onderschat worden.

Het werken op ladders, steigers, daken of andere verhoogde platforms brengt unieke uitdagingen met zich mee. Een kleine fout of nalatigheid kan al ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor de persoon die op hoogte werkt, maar ook voor collega’s en voorbijgangers beneden. Daarom is het essentieel om niet alleen de juiste veiligheidsuitrusting te gebruiken, maar ook om een diepgaand begrip en respect te hebben voor de veiligheidsprotocollen en -praktijken.

 

valbeveiliging

 

Het gaat al vaak genoeg mis

Bij het werken op hoogte is het risico op ongevallen significant. In Nederland worden jaarlijks tal van incidenten geregistreerd die gerelateerd zijn aan werkzaamheden op hoogte.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele geschatte cijfers die de ernst en frequentie van deze ongevallen weergeven:

Jaar

Aantal Gemelde Ongevallen

Aantal Ernstige Ongevallen

Aantal Dodelijke Ongevallen

2020

1.200

300

10

2021

1.150

280

15

2022

1.100

260

12

Let op: Deze cijfers zijn hypothetische schattingen en dienen als voorbeeld. (Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie)

Deze tabel toont een geschat overzicht van de jaarlijkse ongevallen gerelateerd aan werken op hoogte. Het is duidelijk dat, hoewel er een lichte daling is in het aantal ongevallen, het aantal ernstige en dodelijke ongevallen nog steeds aanzienlijk is.

 

valbeveiliging voorbeeld

 

Welk advies geven we over valbeveiliging?

We willen u graag informeren over de cruciale rol van verschillende soorten valbeschermingsuitrustingen. Deze uitrustingen zijn niet alleen essentieel voor uw veiligheid, maar kunnen in sommige gevallen zelfs levensreddend zijn.

Laten we beginnen met positioneringssystemen. Deze systemen zijn ontworpen om uw werkgebied te beperken, waardoor u veilig binnen een bepaalde zone kunt werken zonder het risico te lopen over de rand te vallen. Stelt u zich voor dat u op een dak werkt; door uzelf te bevestigen aan een verankeringspunt en de lijn op de juiste lengte in te stellen, voorkomt u een val van het dak. Dit is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van gemoedsrust, waardoor u zich volledig kunt concentreren op uw werk.

Vervolgens hebben we valbescherming. Dit is uw reddingslijn in het onwaarschijnlijke geval dat u valt. Valbeschermingsuitrustingen, zoals harnassen met schokabsorberende lijnen, zorgen ervoor dat de val wordt gestopt voordat u de grond raakt en dat de krachten die tijdens de valstop op uw lichaam worden uitgeoefend, beperkt blijven. Denk aan een situatie waarin een werknemer struikelt en valt; de valbescherming treedt in werking en voorkomt een potentieel dodelijke klap op de grond.

Speciaal voor bomenonderhoud is er aangepaste uitrusting. Deze uitrusting is essentieel voor het veilig navigeren en werken in bomen, waarbij speciale lijnen worden gebruikt om doorsnijgevaar te vermijden. Een boomverzorger die hoog in een boom werkt, vertrouwt op deze uitrusting om veilig te bewegen en te werken zonder risico op vallen.

Rope Access is een geavanceerde techniek voor werken op hoogte, vaak gebruikt wanneer hoogwerkers geen optie zijn. Deze methode vereist gespecialiseerde training en is alleen bedoeld voor professionals. Het stelt werknemers in staat om veilig en efficiënt te werken in moeilijk bereikbare gebieden.

Tot slot, het vastmaken van gereedschappen en materialen is een vaak over het hoofd gezien, maar essentieel aspect van valbescherming. Door gereedschappen vast te maken aan een object of uw gordel, voorkomt u dat ze vallen en een risico vormen voor anderen beneden u. Stelt u zich eens voor dat een hamer van een hoogte valt; dit kan ernstige verwondingen veroorzaken bij collega’s onder u.

Bij VeiligGoed begrijpen we het belang van de juiste valbeschermingsuitrusting en adviseren we u graag over de beste opties voor uw specifieke werkomstandigheden. Uw veiligheid is onze prioriteit. Laten we samen zorgen voor een veilige werkomgeving.

Deel dit bericht via:

Recente berichten:

Social media