Het Belang van Snij- en Handbescherming in de Werkomgeving

Categorie:

Het risico op snij- en handletsel is een constante dreiging in diverse werkomgevingen, variërend van fabrieken en laboratoria tot bouwplaatsen. Om de ernst van dit onderwerp te illustreren, volgen hier drie concrete voorbeelden:

  1. Mechanisch: Een timmerman die met een elektrische zaag werkt, kan in een moment van onoplettendheid niet alleen een diepe snijwond oplopen, maar ook het risico lopen op verminking of zelfs amputatie.
  2. Chemisch: In een laboratorium kan een medewerker bij het hanteren van chemicaliën brandwonden of huidirritaties oplopen. Langdurige blootstelling kan zelfs leiden tot chronische huidziekten.
  3. Thermisch: Een medewerker in een metaalverwerkingsfabriek kan ernstige brandwonden oplopen bij het hanteren van gesmolten metaal, vooral als er geen adequate thermische beschermingsmiddelen zoals hittebestendige handschoenen worden gebruikt.

Deze gevaren illustreren het cruciale belang van snij- en handbescherming. Letsel kan niet alleen leiden tot persoonlijk leed, maar brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee zoals medische behandelingen en verzuim. In dit blog gaan we dieper in op de risico’s en delen we inzichten over hoe u deze kunt minimaliseren door middel van de juiste beschermingsmiddelen en veiligheidspraktijken.

timmerman met snijmachine

 

Hoe vaak komt Snij- en Handletsel voor?

Snij- en handletsels zijn niet te onderschatten als het gaat om werkgerelateerde verwondingen. Het belang van deze cijfers wordt duidelijk als we kijken naar de statistieken per branche.

Geschatte cijfers en ernst per branche

Branche Geschat Percentage van Handletsels Voorkomende Ernst van Letsels
Bouw 20% Snijwonden, schrammen
Industrie 30% Brandwonden, amputaties
Kantoor 5% Snijwonden
Gezondheidszorg 15% Prik- en snijwonden

 

In de bouwsector vormen hand- en vingerletsels bijvoorbeeld circa 20% van alle gerapporteerde letsels. Dit aandeel neemt toe tot maar liefst 30% in industriële settings, waar werknemers ook worden blootgesteld aan ernstigere vormen van letsel zoals brandwonden en amputaties. Zelfs in een relatief veilige omgeving zoals een kantoor zijn er risico’s; hier gaat het om ongeveer 5% van alle letsels en zijn snijwonden het meest voorkomend.

Deze letsels variëren niet alleen in frequentie maar ook in ernst, met consequenties die uiteenlopen van lichte snijwonden tot ernstige amputaties. De economische impact, inclusief verloren werktijd en medische kosten, is eveneens aanzienlijk en beïnvloedt zowel werknemers als werkgevers.

Beschikbare veiligheidsopties voor hand- en ledemaatbescherming

Hoewel preventie de eerste stap is in de AH-strategie (Arbeidshygiënische strategie), blijven persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) een cruciale aanvulling om maximale veiligheid te waarborgen. Wijngaarden VeiligGoed biedt een reeks van gespecialiseerde producten om je te beschermen tegen de specifieke gevaren die eerder zijn benoemd:

Mechanische/snijbestendige handschoenen: Ontworpen om weerstand te bieden tegen scherpe voorwerpen, deze handschoenen zijn essentieel in beroepen zoals de bouw en houtbewerking.

Chemische handbescherming: Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen om de huid te beschermen tegen chemische stoffen, en zijn dus van groot belang in laboratoria en industriële omgevingen.

Armbescherming: Om je armen te beschermen tegen snijwonden, schuren en chemische blootstelling biedt Wijngaarden VeiligGoed verschillende vormen van armbescherming aan.

Beschermende kleding: Kleding met snijbestendige en brandvertragende eigenschappen helpt om je torso en ledematen te beschermen tegen diverse gevaren.

Schoeisel: Specialized schoenen zoals zaagschoenen en laarzen kunnen cruciaal zijn bij het beschermen van je voeten tegen vallende objecten, scherpe voorwerpen en thermische risico’s.

Met deze verscheidenheid aan PBM’s helpt Wijngaarden VeiligGoed werknemers en werkgevers bij het drastisch verminderen van de risico’s op snij- en handletsel, en draagt zo bij aan een veiligere werkomgeving.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bouw

 

Voorkom gevaren in uw werkomgeving

Elke werkomgeving is uniek en brengt zijn eigen set van risico’s en uitdagingen met zich mee. Daarom geloven wij bij Wijngaarden VeiligGoed in een gepersonaliseerde benadering als het gaat om de veiligheid op de werkvloer.

Als ervaren PBM-adviseurs bieden wij meer dan alleen producten; wij bieden oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van uw bedrijf en uw werknemers.

Van een grondige risicoanalyse tot de selectie van de meest geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen, onze expertise zorgt ervoor dat u optimaal beschermd bent tegen de risico’s die inherent zijn aan uw branche. Zo zorgen wij ervoor dat veiligheid meer is dan een checklist, maar een integraal onderdeel van uw bedrijfscultuur.

>> Neem contact op voor meer informatie

Deel dit bericht via:

Recente berichten:

Social media