Zo beschermt u uw werknemers tegen valgevaar in 2024

Praktische tips, producten en wet- en regelgeving.

Vallen op hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van ernstige arbeidsongevallen. 

Als leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zetten we ons dagelijks in om valgevaar op de werkvloer van onze klanten te voorkomen. Dat doen we door het geven advies en trainingen en levering van PBM.

Op deze pagina leest u over valgevaar, de risico’s en de maatregelen die u kunt nemen om valgevaar te voorkomen.

Wat is valgevaar?

Valgevaar is het risico om van hoogte te vallen en daarbij ernstig letsel op te lopen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het werken op hoogte, zoals op een ladder, op een steiger of op het dak. 

Vallen op hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van ernstige arbeidsongevallen. Het is dan ook belangrijk om voldoende maatregelen te nemen om valgevaar te voorkomen.

Advies over de risico’s, de maatregelen en de juiste PBM rondom valgevaar? Neem vrijblijvend contact op met een adviseur van Wijngaarden VeiligGoed. Voor alle contactgegevens verwijzen we u door naar onze contactpagina.

Wetgeving valgevaar

In Nederland is er specifieke wetgeving opgesteld om werknemers te beschermen tegen valgevaar. De Arbowet verplicht werkgevers om risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkvloer te inventariseren en te evalueren. Als er sprake is van valgevaar, dan moeten werkgevers maatregelen nemen om dit risico te verminderen.

Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van valbeveiliging, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een harnasgordel of veiligheidshelm, en door het trainen van werknemers in het veilig werken op hoogte.

Wijngaarden VeiligGoed levert niet alleen PBM, maar ook kennis. Zo verzorgen we voor onze klanten trainingen aan het personeel over het juist gebruiken van de beschermingsmiddelen en de regels op de werkvloer.

Risico's van vallen op hoogte

De risico’s van vallen op hoogte zijn groot. Een val van hoogte kan leiden tot ernstig letsel, zoals botbreuken, hersenletsel en in het meest tragische geval zelfs de dood.

Daarnaast kunnen de gevolgen van een val op de lange termijn merkbaar zijn. Denk hierbij aan blijvend letsel of psychische klachten, zoals angst om op hoogte te werken.

Maatregelen om valgevaar te voorkomen

Er zijn verschillende maatregelen die werkgevers kunnen nemen om valgevaar te voorkomen. Een belangrijke maatregel is het plaatsen van valbeveiliging. Valbeveiliging kan bestaan uit een hekwerk, leuningwerk of een randbeveiliging.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een harnasgordel, veiligheidshelm en veiligheidsschoenen. Het is belangrijk dat deze middelen goed worden onderhouden en regelmatig worden gecontroleerd op slijtage.

Naast het gebruik van valbeveiliging en persoonlijke beschermingsmiddelen, is het ook belangrijk om werknemers goed te trainen in het veilig werken op hoogte. Hierbij moet worden gedacht aan het correct op- en afbouwen van steigers, het veilig werken op een ladder en het gebruik van hijs- en hefmiddelen.

Ook moeten werknemers op de hoogte altijd alert zijn en zich bewust zijn van de risico’s. Zo moeten ze bijvoorbeeld nooit over de rand van een platform of steiger leunen, nooit op een stoel of tafel staan om bij hogere plekken te komen en moeten ze altijd zorgen voor voldoende grip en stabiliteit tijdens het werk.

Om ervoor te zorgen dat de maatregelen tegen valgevaar effectief zijn, is het belangrijk dat werkgevers en werknemers samenwerken en dat er regelmatig wordt gecontroleerd of de genomen maatregelen nog voldoende zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het houden van toolboxmeetings, het uitvoeren van risico-inventarisaties en -evaluaties en het organiseren van veiligheidstrainingen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen valgevaar

Als leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) biedt Wijngaarden VeiligGoed een breed scala aan valbeveiligingsproducten aan om werknemers te beschermen tegen valgevaar op de werkvloer. Hieronder worden vier belangrijke producten uitgelicht:

  • Positioneren;
  • Rope acces;
  • Lanyards;
  • Valbeveiliging.

Positioneren

Positioneren is een vorm van valbeveiliging die ervoor zorgt dat werknemers veilig op hoogte kunnen werken, terwijl ze tegelijkertijd bewegingsvrijheid hebben. 

Dit gebeurt door middel van een harnasgordel die is bevestigd aan een veiligheidslijn, waardoor werknemers in staat zijn om zichzelf te positioneren op een bepaalde hoogte. Dit is bijvoorbeeld van belang bij het onderhoud van windturbines of hoogspanningsmasten.

Wijngaarden VeiligGoed kan diverse soorten harnassen, veiligheidslijnen en andere accessoires leveren voor een veilige en efficiënte positionering.

Rope access

Rope access is een specifieke techniek voor werken op hoogte waarbij de werknemer aan een touw naar beneden of omhoog gaat. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt bij werkzaamheden aan gevels, bruggen, en andere constructies op hoogte waarbij het gebruik van een ladder of steiger niet mogelijk is.

Wijngaarden VeiligGoed biedt diverse soorten touwen, harnassen en andere accessoires aan die specifiek zijn ontworpen voor rope access.

Lanyards

Een lanyard is een veiligheidslijn die wordt gebruikt om een werknemer te verbinden met een ankerpunt of een valbeveiligingsysteem. Lanyards worden vaak gebruikt in combinatie met een harnas en kunnen worden bevestigd aan een veiligheidslijn of ankerpunt om de bewegingsvrijheid van de werknemer te beperken en zo het risico op vallen te verminderen.

Wijngaarden VeiligGoed biedt diverse soorten lanyards aan die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en werkomstandigheden.

Valbeveiliging

Wijngaarden VeiligGoed biedt een breed scala aan valbeveiligingsproducten die voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en die zijn ontworpen om de veiligheid van werknemers te waarborgen.

Bekijk het aanbod van Wijngaarden VeiligGoed

Wijngaarden VeiligGoed heeft een zeer ruim aanbod en magazijn. Daardoor zijn onze producten vrijwel altijd direct uit voorraad leverbaar.

Benieuwd naar de producten van Wijngaarden VeiligGoed, neem dan een kijkje in onze cataloglus. Een adviseur spreken? Neem dan contact met ons op.

Valgevaar

Veelgestelde vragen over valgevaar

Wat houdt valgevaar in en waarom is het belangrijk?

Valgevaar verwijst naar het risico van vallen van hoogte, wat kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood. Het is cruciaal voor de veiligheid op de werkvloer, vooral in beroepen waar werken op hoogte voorkomt.

Welke maatregelen kan een werkgever nemen om valgevaar te verminderen?

Werkgevers kunnen valgevaar beperken door valbeveiliging zoals hekwerken en leuningen te installeren, geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, en regelmatige veiligheidstrainingen en -evaluaties te bieden aan werknemers.

Wat zijn enkele voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen tegen valgevaar?

Voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn harnasgordels, veiligheidshelmen, veiligheidsschoenen en lanyards. Deze middelen beperken de bewegingsvrijheid van de werknemer op hoogte en verminderen het risico op vallen.

Valgevaar
Inhoudsopgave
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl