Veiligheidshelm bouw; soorten en tips

Voor degene die werken in de bouw, behoort de veiligheidshelm tot de standaarduitrusting. Daarom is het belangrijk dat een veiligheidshelm comfortabel gedragen wordt. Nog belangrijker is dat de veiligheidshelm de juiste veiligheid biedt. Verschillende werkomstandigheden kunnen vragen om verschillende type veiligheidshelmen.

Niet alleen het juiste type bouwhelm is belangrijk voor de veiligheid van de drager. Ook de levensduur van de bouwhelm dient nauwlettend in de gaten gehouden te worden. Goed gebruik en goed onderhoud zorgen voor een langere levensduur.

Waar moet je op letten als je kiest voor de juiste veiligheidshelm voor de bouw, hoe maak je het dragen van een veiligheidshelm comfortabel en wanneer moet je je bouwhelm vervangen? Daarover vertellen we graag meer op deze pagina.

Advies over het kiezen van de juiste veiligheidshelm voor de bouw

Wil je direct advies over het kiezen van de juiste veiligheidshelm voor de bouw? Of heb je een andere vraag die gaat over persoonlijke beschermingsmiddelen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Tijdens werkdagen zijn we telefonisch te bereiken via: +31 184 43 44 55. Liever een mailtje sturen? Dat kan via info@veiliggoed.nl of het contactformulier op onze contactpagina.

Verschillende type veiligheidshelmen

Verschillende werkomstandigheden vragen om verschillende soorten hoofdbescherming. Het meest bekende en meestvoorkomende type helm is natuurlijk de (industriële veiligheidshelm). Het belangrijkste doel van dit type helm is het beschermen tegen vallende objecten.

We geven hieronder een opsomming van andere type helmen:

Stootpetten

Stootpetten bieden bescherming tegen stilstaande objecten.

Klimhelmen

Klimhelmen zijn helmen met kinband, te gebruiken voor specifieke doeleinden.

Haarnetjes

Haarnetjes worden gebruikt voor hygiëne of voor bescherming tegen draaiende delen.

Mutsen & capuchons

Dit type hoofdbescherming biedt bescherming voor het hoofd tegen kou of vloeistoffen.

Laspetten & monnikskappen:

Laspetten en monnikskappen bieden specifiek bescherming tegen lasspetters.

Normeringen veiligheidshelmen

Er gelden verschillende normeringen voor de veiligheidshelmen. Voor de (industriële) veiligheidshelmen, waaronder ook de veiligheidshelm voor de bouw onder valt, geldt normering ‘EN 397’.

De andere type veiligheidshelmen hebben de volgende normeringen:

  • EN 812: Industriële stootpetten
  • EN 14052: Industriële veiligheidshelmen met een hoog beschermingsniveau
  • EN 12492: Helmen voor bergbeklimmers
  • EN 50365: Elektrisch isolerende helmen voor gebruik bij laagspanningsinstallaties

Belang van een goed comfort

Omdat het hoofd een heel kwetsbaar deel is van het lichaam, is goede bescherming uiterst noodzakelijk. Wanneer een helm comfortabel gedragen kan worden, is dat een belangrijke stimulans om de helm te gebruiken. Want wanneer het dragen van een veiligheidshelm niet prettig voelt, kan dat een negatieve uitwerking hebben op het gebruik ervan. Indirect is comfort daarom belangrijk voor de bescherming van het lichaam.

Factoren die van invloed zijn op het comfort, zijn zoal;

  • Het gewicht van de helm;
  • Ventilerend vermogen van de veiligheidshelm;
  • Kwaliteit en het comfort van de hoofdbanden.

Ben jij op zoek naar een veiligheidshelm, voor jou of je medewerkers, met een hoog draagcomfort? Laat je vrijblijvend voorlichten door één van onze adviseurs over de mogelijkheden. Door het leveren van maatwerk leveren we veiligheidshelmen voor de bouw die je zelfs buiten werktijd nog dragen wilt.

Levensduur van een veiligheidshelm voor de bouw

De levensduur van een veiligheidshelm voor de bouw is afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk van de kwaliteit van de bouwhelm. Maar ook van het onderhoud en het gebruik. Gemiddeld genomen zal een bouwhelm ongeveer drie tot vijf jaar meegaan. Wil je weten hoe oud jouw bouwhelm is? Alle fabrikanten vermelden de productiedatum in de schaal van de helm.

Goed gebruik en goed onderhoud verlengen dus de levensduur van de veiligheidshelm. Je onderhoudt de veiligheidshelm goed door de helm regelmatig te reinigen, maar niet met oplos- of schuurmiddelen. Bij de meeste veiligheidshelmen voor de bouw is het mogelijk om het binnenwerk en de zweetbanden te vervangen, doe dit met enige regelmaat.

Krijg je de helm niet meer goed schoon? Dan is het zeer waarschijnlijk tijd voor een nieuwe veiligheidshelm.

Laat je adviseren door Wijngaarden VeiligGoed

We adviseren vrijblijvend over de selectie van de juiste helm voor de situatie waarin jij of jouw collega’s werken. De selectie van de juiste helm is in onze optiek niet vrijblijvend. Want het selecteren van de verkeerde helm kan grote gevolgen hebben. Daarom nemen we onze adviserende rol heel serieus en proberen we samen met onze klanten altijd te gaan voor een selectie van de veiligste beschermingsmiddelen.

Een keer kennismaken of advies ontvangen over de selectie of het gebruik van de juiste veiligheidshelm voor de bouw? Neem gerust contact met ons op. Ook voor advies en levering van andere PBM is Wijngaarden VeiligGoed de specialist. We zijn één van de grootste leveranciers in Nederland op het gebied van PBM. Meer over ons en onze toegevoegde waarde voor onze klanten op het gebied van veiligheid? Lees dan eens verder op onze pagina ‘over ons’.

Inhoudsopgave

Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl