PBM Helm

Ontdek de vijf belangrijke aspecten bij het kiezen van een PBM helm

De PBM helm, ofwel de persoonlijk beschermingsmiddel helm, is een essentieel onderdeel van de uitrusting voor werknemers in de verschillende branches waar veiligheid een belangrijke rol speelt. 

Van bouw- en industriebedrijven tot offshore- en transportbedrijven, deze helmen bieden bescherming tegen potentiële gevaren op de werkplek.

Wijngaarden VeiligGoed is één van de grootste leveranciers op het gebied van PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) in Nederland. 

Vanuit Sliedrecht bedienen wij klanten in onder meer de volgende branches:

 • Industrie.
 • Offshore;
 • Gemeente en overheden;
 • Bouw;
 • Installatie;
 • Groenvoorziening;
 • Transport en logistiek.

We geven per branche een korte toelichting waarvoor de PBM helm dient. 

Direct in contact komen met één van onze adviseurs om meer informatie te krijgen over onze mogelijkheden wat betreft het leveren van PBM helmen? Neem contact met ons op via +31 184 43 44 55 of stuur een mail naar info@veiliggoed.nl.

PBM helm branches

Bouw en industrie

In de bouw- en industriebranche zijn is de PBM helm vereist voor werknemers die werken op grote hoogte of in gebieden waar er risico is op valgevaar. 

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bouwprojecten waar werknemers werken op steigers of daken. Maar ook in fabrieken waar er risico is op neerstortend materiaal. 

Deze helmen zijn speciaal ontworpen om veiligheid te bieden tegen vallend materiaal.

Offshore

In de offshore-industrie zijn PBM helmen ook van groot belang. Werknemers in deze branche werken vaak in gevaarlijke omgevingen, zoals op een olieplatform of in de buurt van machines.

Deze helmen bieden bescherming tegen potentiële verwondingen die kunnen ontstaan door explosies, brand of valgevaar.

Gemeente en overheden

Gemeenten en overheden gebruiken PBM helmen vaak bij rampenbestrijding of andere noodsituaties. 

Deze helmen zijn speciaal ontworpen om te weerstaan aan impact van vallend materiaal en andere potentiële gevaren die kunnen ontstaan tijdens een ramp.

Installatie

In de installatie-branche wordt de PBM helm gebruikt door werknemers die bijvoorbeeld werken met hoogspanning. Zoals elektriciens die werken aan transformatoren. Maar ook werknemers die werken met gasleidingen. 

Deze helmen bieden bescherming tegen potentiële elektrische schokken of explosies.

Groenvoorziening

In de sector van de groenvoorziening worden PBM helmen gebruikt wanneer er risico is op valgevaar of vallend materiaal.

Transport en logistiek

In de transport- en logistiekbranche zijn PBM helmen vereist voor werknemers die werken in gevaarlijke omgevingen. Zoals in de haven, maar ook tijdens het laden en lossen van vrachtwagens. 

PBM helm

Vijf belangrijke aspecten bij het kiezen van een PBM helm

Als u op zoek bent naar een veiligheidshelm, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten om er zeker van te zijn dat de helm aan de juiste eisen voldoet.

 • Certificering;
 • Pasvorm;
 • Bescherming;
 • Levensduur.

Certificering

Zorg ervoor dat de helm is gecertificeerd volgens de juiste normen. Dit kan variëren afhankelijk van het land of de branche waarin je werkt, maar populaire normen zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse ANSI Z89.1 en de Europese EN 397.

Pasvorm

Een veiligheidshelm moet comfortabel zijn en goed passen. Probeer verschillende maten en modellen uit om er zeker van te zijn dat de helm goed op het hoofd past en niet te los of te strak zit.

Bescherming

Zorg ervoor dat de helm de juiste bescherming biedt voor de specifieke activiteit waarvoor u hem gaat gebruiken.

Een veiligheidshelm moet stevig en duurzaam zijn. Zorg ervoor dat de helm niet al te snel beschadigd raakt en dat er geen zichtbare gebreken zijn.

PBM helm

Het selecteren van de juiste helm

Bij het kiezen van PBM helmen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen van de werkplek en de mogelijke risico’s die aanwezig zijn. 

Er zijn verschillende soorten PBM helmen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en beschermingsniveau. Het is daarom belangrijk om te overleggen met een expert in veiligheid en beschermingsmiddelen om de juiste helm te kiezen voor de specifieke situatie.

U kunt daarvoor vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze adviseurs staan graag voor u klaar om de situatie waarin uw werknemers werken te bespreken en van daaruit een passend advies te geven voor de beste PBM (helm).

Leverancier van PBM helmen; Wijngaarden VeiligGoed

Wijngaarden VeiligGoed is een gevestigde naam in de wereld van persoonlijke beschermingsmiddelen en heeft al meer dan 50 jaar ervaring. 

In deze vijftig jaar hebben we duizenden klanten mogen helpen aan veilige werkkleding.

Pro account

Onze klanten maken dankbaar gebruik van ons ‘Pro account’. Vanuit dit account kunnen uw medewerkers eenvoudig bestellen middels een puntensysteem.

Advies? Neem contact op!

Meer weten over ons? Bezoek deze pagina. Advies over de beste PBM helm voor de situatie van uw werknemers? Bel ons via +31 184 43 44 55 of stuur een mail naar info@veiliggoed.nl.

Veelgestelde vragen PBM Helm

Wat is een PBM helm?

Een PBM helm is een type hoofdbescherming dat wordt gebruikt in diverse industrieën om werknemers te beschermen tegen hoofdletsel. Deze helmen zijn ontworpen om de impact van vallende voorwerpen en andere hoofdgerelateerde risico’s te verminderen.

Wanneer moet een helm worden gedragen?

PBM helmen moeten worden gedragen in werkgebieden waar er een risico bestaat op hoofdletsel door vallende voorwerpen, stoten tegen vaste voorwerpen, of bij werkzaamheden op hoogte.

Hoe kies ik de juiste helm?

Bij het kiezen van een PBM helm is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke gevaren van de werkomgeving. Kijk naar de veiligheidsnormen (zoals EN 397 voor Europa), het materiaal, het comfort, en de verstelbaarheid van de helm.

Hoe weet ik of mijn PBM helm nog steeds veilig is?

Controleer de helm regelmatig op zichtbare schade en controleer de vervaldatum van de fabrikant. Als de helm een sterke impact heeft gehad, moet deze worden vervangen.

Wat zijn de wettelijke vereisten voor PBM helmen?

De wettelijke vereisten variëren per land, maar over het algemeen moeten PBM helmen voldoen aan specifieke veiligheidsnormen en regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden.

PBM helm
Inhoudsopgave
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl