Is een veiligheidshelm verplicht in 2024?

Wat zegt de geldende wet- en regelgeving?

De veiligheidshelm is een belangrijk onderdeel van de PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) voor werknemers in de verschillende industrieën; van bouwvakkers tot elektriciens, de veiligheidshelm beschermt de drager tegen letsel aan het hoofd. Maar is een veiligheidshelm verplicht?

Het antwoord is niet eenvoudig te beantwoorden met een ja of nee. Want het is afhankelijk van de situatie waarin de werknemer zich bevindt. Er zijn echter wel veel situaties waarin het dragen van een veiligheidshelm verplicht is.

Bijvoorbeeld, in de bouw is het dragen van een veiligheidshelm verplicht op de bouwplaats, omdat er veel risico’s zijn op letsels door vallende objecten.

Er zijn ook situaties waarin het dragen van een veiligheidshelm niet verplicht is, maar wel sterk wordt aanbevolen.

Bijvoorbeeld in de houtbewerkingsindustrie, waar gebruik wordt gemaakt van zaagmachines. Alhoewel hier het dragen van een veiligheidshelm niet strikt verplicht is, kan door het dragen van de helm hoofdletsel worden voorkomen.

Wet- en regelgeving

Het is belangrijk om te weten dat er wet- en regelgeving is die het dragen van veiligheidshelmen verplicht stelt in onder specifieke omstandigheden. Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om een veilige werkomgeving te bieden.

Binnen die verplichting dienen zij te zorgen voor de juiste PBM, zoals een veiligheidshelm, als dat nodig is. De veiligheidshelm is verplicht in situaties waar er een risico is op letsel aan het hoofd. Werknemers zijn verplicht om de beschermingsmiddelen te dragen die hun werkgever verplicht stelt.

We kunnen het echter niet vaak genoeg benoemen; zelfs als het dragen van een veiligheidshelm niet verplicht is, is het toch belangrijk om de helm te dragen ter bescherming tegen eventuele ongevallen. Hoofdletsel kan een enorme impact hebben en zelfs levensbedreigend zijn.

Veiligheidsnormen

De belangrijkste norm voor veiligheidshelmen in Nederland is de Europese norm EN 397. Deze norm geeft een minimale vereiste wat betreft veiligheid, prestaties, testmethoden en merkgegevens van de veiligheidshelm. 

Veiligheidshelmen die voldoen aan deze norm moeten zijn voorzien van een CE-markering. Deze norm is van toepassing op industriële veiligheidshelmen, die gebruikt worden in situaties waar er een risico is op letsel door vallen of door vallende objecten.

De EN 397 norm biedt dus een garantie voor de veiligheid van de bouwhelm en stelt minimale eisen voor de veiligheid en prestaties van de helm. Werkgevers zijn verplicht om helmen te verstrekken die voldoen aan de EN 397 norm voorzien zijn van een CE-markering.

De normen van EN 397 moeten als minimum beschouwd moeten worden. In situaties waar er een groter risico is op letsel aan het hoofd, zoals bij het werken op hoogte of met zware machines, kunnen werkgevers er voor kiezen om helmen te gebruiken die voldoen aan strengere eisen dan de norm vereist.

Veiligheidshelm-verplicht

Wanneer is een veiligheidshelm aan vervanging toe?

Een bouwhelm of veiligheidshelm dient vervangen te worden wanneer deze beschadigd is, of wanneer er aanwijzingen zijn van slijtage

Bijvoorbeeld wanneer er zichtbaar scheuren, barstjes aanwezig zijn of wanneer helm vervormt is. Ook als de binnenvoering van de helm beschadigd is, moet de helm worden vervangen.

Daarnaast is het ook de leeftijd van de helm een belangrijke factor. De prestaties van de helm kunnen na verloop van tijd afnemen, zelfs als de helm niet beschadigd is. 

De meeste fabrikanten geven aan dat een helm na ongeveer 5 jaar vervangen moet worden. Deze termijn kan variëren afhankelijk van de specifieke helm en de omstandigheden waarin deze gebruikt wordt.

Het is aan te raden om regelmatig de helmen te inspecteren op beschadiging of slijtage, en natuurlijk te vervangen als dit nodig is. Dit zorgt ervoor dat de helmen altijd in goede staat zijn en de drager optimaal beschermen tegen letsel.

Veiligheidshelm-verplicht

Advies over wanneer een veiligheidshelm verplicht is?

Onzeker of in de situatie van uw werknemers wel of geen veiligheidshelm verplicht is? Of wilt u meer weten over welke soort helm het meest geschikt is voor de situatie waarin uw medewerkers werken? Neem contact op met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag meer over de wet- en regelgeving en of het gebruik van een veiligheidshelm bij u op de werkvloer verplicht is.

U kunt contact met ons opnemen via 0184 43 44 55 of info@veiliggoed.nl. Of vul het contactformulier in op onze contactpagina.

Wijngaarden VeiligGoed; leverancier van PBM

Wijngaarden VeiligGoed is gevestigd in Sliedrecht (Zuid-Holland) en is al meer dan 50 jaar een toonaangevende naam in de wereld van PBM. Duizenden klanten in Nederland, maar ook daarbuiten, hielpen we met het selecteren en het leveren van de beste beschermingsmiddelen voor de werkvloer.

Veelgestelde vragen verplichting van de veiligheidshelm

Is een veiligheidshelm verplicht?

Het is afhankelijk van de situatie. In sommige industrieën en op bouwplaatsen is het verplicht, terwijl in andere gevallen het wordt aanbevolen voor extra veiligheid.

Wat zegt de Arbowet over veiligheidshelmen?

Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om een veilige werkomgeving te bieden, inclusief de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidshelmen, indien nodig.

Welke normen gelden voor veiligheidshelmen?

In Nederland geldt de Europese norm EN 397. Deze stelt minimale eisen aan de veiligheid en prestaties van veiligheidshelmen. Helmen moeten een CE-markering hebben.

Wanneer moet een veiligheidshelm vervangen worden?

Vervanging is nodig bij zichtbare beschadiging, slijtage of vervorming. Ook wordt aangeraden om een helm na ongeveer 5 jaar te vervangen, afhankelijk van de fabrikant en gebruiksomstandigheden.

Waar kan ik advies krijgen over het gebruik van veiligheidshelmen?

Voor specifiek advies over de verplichting en geschiktheid van veiligheidshelmen in uw situatie kunt u contact opnemen met de adviseurs van VeiligGoed.

Veiligheidshelm verplicht
Veiligheidshelm-verplicht
Inhoudsopgave
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl