Wanneer is een bouwhelm verplicht?

Het dragen van een bouwhelm kan het verschil maken bij bedrijfsongelukken. Het dragen van een bouwhelm is daarom heel belangrijk. Toch zijn er soms situaties waarbij het twijfelachtig is of je een bouwhelm moet dragen. Wat zijn de precieze verplichtingen als het gaat om het dragen van een bouwhelm?

Op deze pagina geven we daarom antwoord op de vraag; wanneer is een bouwhelm verplicht? Ook gaan we dieper in op de mogelijke risico’s waartegen een bouwhelm bescherming biedt en geven we praktische informatie over de levensduur en het onderhoud van deze belangrijke PBM (persoonlijk beschermingsmiddel).

Wat zegt de wet over; wanneer bouwhelm verplicht?

Het dragen van een bouwhelm op een bouwplaats is in bijna alle gevallen verplicht! Daarnaast zijn er nog een aantal extra situaties waarbij het dragen van een bouwhelm verplicht wordt gesteld.

  • Op plekken waar dit (door een bord) is aangegeven;
  • In omgevingen waar het risico bestaat dat er voorwerpen vallen. Of waar voorwerpen bijvoorbeeld kunnen wegvliegen. Omdat dit in bijna alle gevallen op bouwplaatsen het geval is, is het dragen van een bouwhelm op bouwplaatsen vrijwel altijd verplicht;
  • Op plaatsen waar de kans op beknelling of stoten een reële kans is. In de praktijk is het daarom rondom machines vaak ook verplicht om een bouwhelm te dragen.

Voor wie is een bouwhelm verplicht?

Het dragen van een bouwhelm is verplicht voor iedereen in het gebied waar het dragen van een bouwhelm verplicht wordt gesteld. Er geldt dus geen uitzonderingen voor bijvoorbeeld bezoekers.

Mogelijke risico’s bij het niet dragen van een bouwhelm

Het hoofd is misschien wel één van de meest kwetsbare delen van het lichaam. Goede bescherming is daarom belangrijk. Een bouwhelm beschermt dan ook tegen allerlei soorten risico’s. Zoals;

  • Stoten;
  • Vallende voorwerpen;
  • Metaalspetters;
  • Chemicaliën;
  • Vlamboog;
  • Slechte zichtbaarheid (een bouwhelm valt tenslotte goed op).

Verschillende type hoofdbescherming

Afhankelijk van de risico’s waarin u werkt, zijn er verschillende type hoofdbescherming beschikbaar.

  • Stootpetten; beschermen tegen stilstaande objecten.
  • Industriële veiligheidshelmen; beschermende tegen vallende objecten.
  • Klimhelmen; helmen met kinband.
  • Haarnetjes; beschermen tegen draaiende delen
  • Mutsen & capuchons; beschermen het hoofd tegen kou of vloeistoffen.
  • Laspetten & monnikskappen: beschermen tegen lasspetters.

Normeringen van de bouwhelm

De volgende normeringen gelden voor het gebruik van beschermende hoofdmiddelen:

  • EN 397: Industriële veiligheidshelmen;
  • EN 812: Industriële stootpetten;
  • EN 14052: Industriële veiligheidshelmen met een hoog beschermingsniveau;
  • EN 12492: Helmen voor bergbeklimmers;
  • EN 50365: Elektrisch isolerende helmen voor gebruik bij laagspanningsinstallaties.

Ziet u door de bomen het bos niet in de diversiteit van bouwhelmen? Geen zorgen! Wijngaarden VeiligGoed adviseert u graag vrijblijvend over de beste keuze voor uw situatie of de situatie van uw medewerkers. Neem contact op via info@veiliggoed.nl of bel ons via: +31 184 43 44 55.

pbm gebruik

Het dragen van een bouwhelm stimuleren

Niet iedereen is altijd enthousiast om een bouwhelm te moeten dragen. Uiteraard mag dat geen rol van discussie spelen op de plekken waar de bouwhelm verplicht gedragen dient te worden. Wel zijn er een aantal tips om het dragen van de bouwhelm te stimuleren. 

Een voorbeeld daarvan is natuurlijk de juiste voorlichting, waarom de nadruk wordt gelegd op het creëren van draagvlak. Wijngaarden VeiligGoed is nauw betrokken bij hun klanten, ook als het gaat om voorlichting en draagvlak. Meer daarover kunt u hier lezen.

Het verhogen van het draagcomfort kan een andere stimulans zijn om dragen van een bouwhelm te bevorderen. Denk daarbij aan aandacht voor het gewicht van de helm, ventilatie en de hoofdbanden. Bij werkzaamheden in warme omstandigheden kan eventueel gebruikt gemaakt worden van verkoelende pads of andere verkoelende oplossingen.

Levensduur van een bouwhelm

Gemiddeld gaat een bouwhelm zo’n drie tot vijf jaar mee. Dat is onder meer afhankelijk van het materiaal waarvan de bouwhelm is gemaakt. De productiedatum van de helm staat altijd vermeld in de schaal van de helm.

Onderhoud van een bouwhelm

Goed onderhoud en het juist gebruiken van de helm draagt bij aan een langere levensduur. Bewaar de helm altijd op een droge plaats, buiten het zonlicht. Gebruikt tijdens het schoonmaken van de helm bij voorkeur geen oplos- of schuurmiddelen. Is de helm nog maar slecht schoon te maken? Dat is een teken dat de helm aan vervanging toe is.

Bouwhelm bestellen via Wijngaarden VeiligGoed

Een veilige bouwhelm bestellen? Dan bent u bij Wijngaarden VeiligGoed aan het juiste adres. We zijn één van de grootste leveranciers in Nederland op het gebied van PBM. Standaard hebben we een ruime voorraad, waardoor we altijd snel kunnen leveren.

Laat u adviseren over het gebruik van de juiste bouwhelm voor uw situatie door één van onze adviseurs. Neem contact op via info@veiliggoed.nl, +31 184 43 44 55 of vul het contactformulier in op onze contactpagina.

Meer informatie over de wet- en regelgeving rondom de bouwhelm om antwoord te krijgen op de vraag ‘wanneer is een bouwhelm verplicht’? We schreven er op de pagina ‘hoofdbescherming’ meer over.

Veelgestelde vragen over de verplichting van een bouwhelm

Het dragen van een bouwhelm is bijna altijd verplicht op bouwplaatsen. Dit geldt ook in situaties waar borden dit aangeven, in omgevingen met risico op vallende voorwerpen of wegvliegende objecten, en op plaatsen waar er een reëel risico op beknelling of stoten is, zoals rondom machines​​.

De verplichting tot het dragen van een bouwhelm geldt voor iedereen die zich in een gebied bevindt waar het dragen van een bouwhelm verplicht is. Dit omvat dus niet alleen werknemers, maar ook bezoekers en anderen die zich in deze gebieden bevinden​​.

Het niet dragen van een bouwhelm kan leiden tot blootstelling aan verschillende risico’s, waaronder stoten, vallende voorwerpen, metaalspetters, chemicaliën, vlamboog, en verminderde zichtbaarheid. Het hoofd is een van de meest kwetsbare delen van het lichaam, en goede bescherming is daarom essentieel​​.

Inhoudsopgave
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl