Eén op de vijf medewerkers wordt op de werkplek blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Het inademen van schadelijke stof, gassen en dampen is een van de meest onderschatte arbeidsrisico’s. De omgevingslucht kan verontreinigd zijn met allerlei deeltjes, of door een combinatie van deeltjes.  

De omgevingslucht kan verontreinigd zijn met: 

 • Vaste deeltjes: een verzameling van vaste of vloeibare moleculen: fijnstof, kwartstof, vezels, roetdeeltjes, rook, micro-organismen, radioactieve deeltjes, nevel en mist (aerosolen) 
 • Gassen en dampen: losse moleculen overal verspreid in de lucht: organische en anorganische gassen en dampen, zure gassen, metaaldampen etc. 
 • Nevel: fijne druppeltjes in de lucht, zoals mist. Bijvoorbeeld bij het vernevelen van een vloeistof met een spuitbus of spuitfles van een reinigingsmiddel.  


Inademen gebeurt vaak onbewust en de consequenties worden vaak op lange termijn merkbaar door longziekten of kanker. Soms is blootstelling ook direct merkbaar door 
irritatie, overgeven, bedwelming, verstikking en vergiftiging. 

Stoffen en dampen hebben vooral impact op de luchtwegen, maar ook andere organen zoals huid en ogen kunnen schade oplopen. Dit laatste kan ook onbewust gebeuren door eten, roken en drinken met vuile handen. 

Persoonlijke bescherming 

Naast primaire stappen in de AH-strategie blijven PBM vaak nodig. Relevante producten waarin wij kunnen voorzien zijn: 

 • Adembescherming 
 • Oog- en gelaatbescherming 
 • Handbescherming 
 • Genormeerde kleding 
Adembescherming - 1

Voorlichting & Draagvlak 

Met de juiste bescherming ben je er nog niet. Veiligheid staat of valt met het juiste gebruik. Zorg daarom voor een goede instructie en genoeg draagvlak voor persoonlijke bescherming.  

Maak medewerkers allereerst bewust van de risico’s. Veel effecten zijn namelijk onzichtbaar en ook niet altijd goed bekend. Dat hebben we geleerd van asbest en kwartstof. Als dit gebeurt, zullen medewerkers niet alleen ABM dragen, maar bijvoorbeeld ook hun handen schoonhouden om besmetting of vervuiling te voorkomen. 

Betrek de werknemers bij de verbetering van veiligheid en gezondheid. Bij grotere projecten of hoeveelheden kun je een werkgroep samenstellen. Alle tips die de werkgroep heeft, kunnen bijdragen aan een significante verbetering van veiligheid! 

Man in protective suit with respiratory mask making notes

Welke rol kan een PBM-adviseur hierin spelen? 

Onze PBM-adviseurs zijn bekend met de meest recente wet- en regelgeving. Door samen met u de risico’s door te nemen, kunnen we gezamenlijk de meest geschikte adembescherming bepalen. Onze adviseurs hebben al in veel verschillende werkomgevingen advies gegeven. Deze ervaringen delen we graag. 

Ga direct naar

Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

PBM-scan  

Met onze scan inventariseren we risico’s op functieniveau. Door middel van een adviesrapport en een PBM-matrix krijgt u overzicht van de benodigde beschermingsmaatregelen. . 

Overzicht gevaarlijke stoffen lr

Gratis poster

Veilig werken met fijnstof, gas en dampen

Hoe ga je veilig om met stoffen en dampen? Deze voorlichtingsposter legt duidelijk hoe stof, gassen en dampen je organen kunnen beschadigen. Ook legt het de fatale denkfouten bloot als het gaat om persoonlijke bescherming.

Met deze poster ontdekken werknemers…

 • hoe stoffen hun organen beschadigen
 • wat er vaak verkeerd gaat bij gebruik van PBM
 • Do’s & dont’s bij adembescherming

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Fijnstof, gas, dampen, adembescherming, toolbox, arbo, wetgeving

Gratis e-paper

Veilig werken tussen stof, gas en dampen

Effectieve veiligheidsmaatregelen zijn van levensbelang. In onze e-paper gaan we dieper in op de risico’s, wet- en regelgeving, arbeidshygiënische strategie en implementatie.

Met deze e-paper…

 • Ontdekt u mogelijke riscio’s
 • Volgt u de juiste route bij het nemen van maatregelen
 • Leest u meer over de juiste bescherming
 • Ontdekt u hoe u draagvlak creëert voor de genomen maatregelen.

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.