Eén op de vijf medewerkers wordt op de werkplek blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Het inademen van schadelijke stof, gassen en dampen is een van de meest onderschatte arbeidsrisico’s. De omgevingslucht kan verontreinigd zijn met allerlei deeltjes, of door een combinatie van deeltjes.
De omgevingslucht kan verontreinigd zijn met:
- Vaste deeltjes: een verzameling van vaste of vloeibare moleculen: fijnstof, kwartstof, vezels, roetdeeltjes, rook, micro-organismen, radioactieve deeltjes, nevel en mist (aerosolen)
- Gassen en dampen: losse moleculen overal verspreid in de lucht: organische en anorganische gassen en dampen, zure gassen, metaaldampen etc.
- Nevel: fijne druppeltjes in de lucht, zoals mist. Bijvoorbeeld bij het vernevelen van een vloeistof met een spuitbus of spuitfles van een reinigingsmiddel.
Inademen gebeurt vaak onbewust en de consequenties worden vaak op lange termijn merkbaar door longziekten of kanker. Soms is blootstelling ook direct merkbaar door irritatie, overgeven, bedwelming, verstikking en vergiftiging.
Stoffen en dampen hebben vooral impact op de luchtwegen, maar ook andere organen zoals huid en ogen kunnen schade oplopen. Dit laatste kan ook onbewust gebeuren door eten, roken en drinken met vuile handen.